‘Minder strenge bijstand kan kans op werk vergroten’

Achtergrond
Wanneer gemeenten minder streng zijn voor bijstandsgerechtigden, weten zij in sommige gevallen vaker werk te vinden, blijkt uit onderzoek van econoom Timo Verlaat waarop hij vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Eduard Sloot
vrijdag 17 juni 2022 om 00:00
Timo Verlaat
Timo Verlaat beeld eigen foto

Utrecht

Wat hebt u precies onderzocht?

‘Ik heb in mijn proefschrift een experiment onder bijstandsgerechtigden in Utrecht onderzocht. Daarbij kregen sommigen een ontheffing van alle verplichtingen, zoals een sollicitatieplicht en de verplichting om mee te doen aan re-integratie. Een tweede groep kreeg intensieve begeleiding, maar mocht wel zelf bepalen hoe die hulp eruit zag. De laatste groep kreeg meer mogelijkheden om geld te verdienen, zonder dat dit gelijk werd gekort op hun uitkering.’

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten?

‘De eerste groep had aan het eind van het experiment van anderhalf jaar vaker een baan. Dat was ook vaker een vaste baan, met genoeg inkomen om geen uitkering meer nodig te hebben. Bij de tweede en derde gro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).