Economen willen ‘grondige renovatie’ woningmarkt: huizenbezitters moeten meer belasting betalen

Nieuws
Jonge huizenkopers moeten hun pensioen kunnen gebruiken bij de aankoop van een woning. De eigen woning moet niet worden belast in box 1, maar in box 3. Met deze en andere ingrepen moet de vastgelopen woningmarkt worden vlotgetrokken. Dat stellen economen van ABN Amro, ING en Rabobank en een aantal prominente deskundigen in een gezamenlijk rapport.
Ashwant Nandram / vk
donderdag 16 juni 2022 om 04:21
Een nieuwbouwproject in de Amersfoortse wijk Vathorst.
Een nieuwbouwproject in de Amersfoortse wijk Vathorst. beeld anp / Sem van der Wal

Amsterdam

In het rapport staat een groot aantal suggesties om de woningmarkt ‘grondig te renoveren’. Het is opmerkelijk dat de drie grootste banken van Nederland gezamenlijk aanbevelingen doen. Naast de banken hebben ook diverse deskundigen, onder wie de hoogleraren Peter Boelhouwer (TU Delft), Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Arnoud Boot (Universiteit van Amsterdam), bijgedragen aan het rapport.

De opstellers vinden dat woningbezitters te veel belastingvoordeel hebben in vergelijking met huurders. Woningbezit moet daarom worden belast in box 3 (vermogen), in plaats van box 1 (werk). Tegelijkertijd zou de hypotheekrenteaftrek geleidelijk moeten worden verlaagd, terwijl het eigenwoningforfait (een extra belasting voor woningei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.