DNB: Nederlandse economie dreigt bij verbod op Russische energie in recessie te belanden

Achtergrond
Na een krachtig herstel van de coronarecessie valt de groei van de Nederlandse economie dit jaar alweer flink terug, zo blijkt uit nieuwe ramingen van De Nederlandsche Bank. DNB rekent op een groei van 2,8 procent, waar er vorig jaar nog 5 procent in de boeken belandde. Hun donkere scenario: een recessie als de Russische energietoevoer wordt stopgezet.
Daan Ballegeer / vk
maandag 13 juni 2022 om 18:10
Met alleen hogere beloning is personeelstekort niet op te lossen.
Met alleen hogere beloning is personeelstekort niet op te lossen. beeld anp / Koen van Weel

Amsterdam

Het toekomstplaatje is dus minder florissant dan niet zo lang geleden werd voorspeld. De overheid moet meer uitgeven vanwege de problemen veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, en de economische groei is bijgesteld. Toch daalt de Nederlandse schuldgraad dit jaar vermoedelijk tot 50 procent.

Hoe kunnen twee tegenvallers uitmonden in een meevaller? De toename van de overheidsschulden is veel kleiner dan de nominale groei van de economie, die dus niet gecorrigeerd is door inflatie. En laat die laatste nu net heel hoog zijn. In mei bedroeg de inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 8,8 procent. DNB rekent voor heel 2022 op 8,7 procent, volgend jaar zou dat terugvallen tot 3,9 procent, om in 2024 uit te komen op 2,4 p..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?