Recordaantal banen beschikbaar in Nederland: bijna anderhalf miljoen

Nieuws
In Nederland staat een recordaantal vacatures open. Het aantal steeg vorig jaar met 400.000 tot 1,4 miljoen.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 8 juni 2022 om 04:21 aangepast 12:04
De horeca is één van de sectoren met een groot personeelstekort.
De horeca is één van de sectoren met een groot personeelstekort. beeld anp / Ramon van Flymen

Den Haag

De stijging is zichtbaar in alle beroepsklassen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers over de arbeidsmarkt. Sinds de metingen vijfentwintig jaar geleden begonnen, is het aantal openstaande vacatures nog niet zo hoog geweest, bevestigt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. ‘De krapte op de arbeidsmarkt, die ook al voor de coronacrisis zichtbaar was en door de crisis tijdelijk daalde, zet nu weer door. De vraag is bijvoorbeeld in delen van de horeca al hoger dan voor de coronaperiode. Het is in lijn met wat we zien in andere macro-economische statistieken, waarin je de vraag naar goederen en diensten en daarmee ook personeel ziet exploderen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?