Amsterdam is even navel van Europees geldbeleid

Achtergrond
Voor de tweede keer in het bestaan van de Europese Centrale Bank vergaderen de bestuurders in Nederland over het beleid. Het voornemen van de ECB is om thuisbasis Frankfurt vaker te verruilen voor een van de lidstaten.
Daan Ballegeer / vk
woensdag 8 juni 2022 om 04:21
Christine Lagarde vorige maand op het World Economic Forum in Davos. Donderdag zal de president van de Europese Centrale Bank de pers te woord staan in de Hermitage in Amsterdam.
Christine Lagarde vorige maand op het World Economic Forum in Davos. Donderdag zal de president van de Europese Centrale Bank de pers te woord staan in de Hermitage in Amsterdam. beeld afp / Fabrice Coffrini

Amsterdam

Donderdagmiddag om klokslag half drie zal Christine Lagarde de verzamelde pers te woord staan in museum de Hermitage in Amsterdam, om de beleidsbeslissingen van de ECB toe te lichten. Dat dit niet op thuisbasis Frankfurt gebeurt, heeft alles te maken met de boodschap die de ECB wil uitdragen: wij zijn er ook voor u, beste Nederlander.

Die Nederlander, als die tenminste behept is met een interesse voor monetair beleid, zal waarschijnlijk niet verbaasd zijn over wat de ECB-president en haar collega’s dan hebben beslist. De grote lijnen daarvan zijn de afgelopen weken namelijk al duidelijk gecommuniceerd. Zo zal de ECB eind deze maand een punt zetten achter het opkoopprogramma van schuldpapier, wat de weg vrijmaakt voor een rentever..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.