Deze duurzame spijkerbroekenmaker wil de grimmige kledingindustrie ontwrichten

Achtergrond
Uitbuiting, verspilling, en kankerverwekkende stoffen: er gaat veel mis bij de productie van denim. Niet nodig, bewijst MUD Jeans. ‘Iemand moet uitvogelen hoe je duurzame kleding maakt.’
Liam van de Ven / vk
zaterdag 4 juni 2022 om 16:16
Bert van Son- medeoprichter Mud jeans.
Bert van Son- medeoprichter Mud jeans. beeld Raymond Rutting

Laren

‘Het is een onderneming die al jaren tegen de stroom in zwemt. Die met groot doorzettingsvermogen en met grote mate aan transparantie het voortouw neemt in zijn sector.’ Het zijn de woorden van koningin Máxima bij de uitreiking van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemen op 23 mei. De winnaar die ze beschrijft? Spijkerbroekenfabrikant MUD Jeans. De plaquette staat in de prijzenkast op het kantoor van Bert van Son (61), oprichter en directeur van MUD Jeans. Het bedrijf zit in een oude legerkazerne in de Gooise bossen vlakbij Laren, dat het deelt met andere groene ondernemingen. Vanuit die uitvalsbasis poogt Van Son de vervuilende en door onmenselijke arbeidsomstandigheden getekende kledingindustrie te ontwrichten met du..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.