Vakbond ziet uitbuiting van Oekraïense arbeiders in Westland: ‘Immoreel en verwerpelijk’

Nieuws
Volgens vakbond CNV is een groep Oekraïners door een Pools uitzendbureau met ‘wurgcontracten’ aan het werk gezet bij een plantenkweker in het Westland. ‘We maken voortdurend de nodige incidenten mee, maar dit is wel de overtreffende trap.’
Peter de Graaf / vk
donderdag 2 juni 2022 om 20:01
De arbeidsmarkt, ook in het Westland, staat open voor kwetsbare groepen, onder wie Oekraïners, signaleert vakbond CNV.
De arbeidsmarkt, ook in het Westland, staat open voor kwetsbare groepen, onder wie Oekraïners, signaleert vakbond CNV. beeld anp / Lex van Lieshout

Utrecht

‘Volstrekt immoreel en verwerpelijk’, noemt vakbondsbestuurder Henry Stroek van CNV Vakmensen de arbeidscontracten van een groep Oekraïense werknemers die momenteel aan het werk is bij een plantenkwekerij in het Westland. Hij spreekt van wurgcontracten en uitbuiting in de overtreffende trap.

‘Je gelooft je ogen niet als je ziet wat er op papier staat’, zegt Stroek. ‘Er staat bijvoorbeeld dat werknemers bij een overtreding van de regels gedeporteerd kunnen worden naar Polen of Oekraïne. Depotarcia, gedeporteerd, het staat er letterlijk.’

Een CNV-team dat zich richt op het opsporen van ‘foute uitzendconstructies’ kreeg onlangs alarmerende signalen over een groep van ruim dertig Oekraïense werknemers, vooral vrouwe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Hoge inflatie dwingt flink aantal Nederlanders tot meer uren werken’

De dure energie en boodschappen dwingt een flink aantal Nederlanders ertoe meer te gaan werken. Van de werkenden die het afgelopen jaar meer uren gingen werken, deed bijna drie op de tien dat uit financiële nood.

Afbeelding

Huizenprijzen dalen, aanbod schiet omhoog: ‘De gekte raakt uit de markt’

Het aantal huizen dat te koop staat, is in de afgelopen twaalf maanden bijna verdubbeld. De gemiddelde verkoopprijs daalde met 6 procent. De woningmarkt lijkt bezig met een omslag.

Afbeelding

Wie vastloopt in zijn baan, komt maar moeilijk vrij. ‘Mensen schamen zich’

Een op de vijf werknemers voelt zich opgesloten in zijn of haar baan en lukt het niet daar snel verandering in brengen. ‘Het is een taboe om over te praten’, vertelt onderzoeker Merel Feenstra-Verschure.

Afbeelding

CBS: Warmtepompen blijken vooral populair in woning

Het aantal nieuw geïnstalleerde warmtepompen is afgelopen jaar met bijna vijftig procent gestegen; er kwamen 386.000 nieuwe pompen bij, vooral bij woningen.

Afbeelding

Geen gas, wel een warmtepomp: ‘De energierekening is nu zestig euro per maand’

‘Installateurs lachten ons uit toen we offertes vroegen’, vertelt Musetta Blaauw. Ze woont met haar gezin in Groningen, in een woning uit 1907. Ze wilde ‘niet langer onderdeel van het Groningse gasprobleem’ zijn.

Afbeelding

Woningmarkt in beweging

Om te weten hoe het gaat op de woningmarkt hoeven deelnemers aan de Open Huizen Dag niet te wachten op de kwartaalcijfers van de makelaars. Er voltrekt zich een flinke omslag, merken zij, met dank aan de gestegen rente en energiekosten.