Wen maar aan die hoge benzineprijzen, want er dreigen tekorten. Hoe kan dat?

Achtergrond
Automobilisten betalen recordprijzen aan de pomp: een liter euro 95 kostte dinsdag 2,15 euro. Voor hen is er slecht nieuws; de olieprijs (en daarmee die van diesel en benzine) kan de komende jaren weleens door het dak gaan. Want er dreigen tekorten.
Bard van de Weijer / vk
woensdag 2 februari 2022 om 03:30
De wereldwijde zoektocht naar olie is op een lager pitje gezet. Maar de vraag zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar stijgen.
De wereldwijde zoektocht naar olie is op een lager pitje gezet. Maar de vraag zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar stijgen. beeld afp / Pascal Pochard-Casabianca

Amsterdam

Ook Nederlanders die de gasmarkt niet op de voet volgen, weten dat de prijs van aardgas torenhoog is. Een blik op de energierekening van afgelopen maand, maakt dat wel duidelijk. Wereldwijd economisch herstel, kleine voorraden en de crisis rond Oekraïne maakten aardgas nu vijf keer duurder dan een jaar geleden. Ook aan de pomp is het lachen veel automobilisten vergaan. De olieprijs bereikte deze week het hoogste niveau sinds 2014 en dit is wellicht nog maar het begin. 

op een lager pitje

Olie gaat gas achterna, als het tegen zit. Neem een rapport over de wereldwijde energiesector van ABN Amro, dat onlangs verscheen. ‘Een situatie van krapte zoals we die momentee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.