Bij Hubs dient de 3D-printer alleen nog maar voor leuke plastic dingetjes

Achtergrond
Als je spullen dicht bij de koper maakt, en op aanvraag, hoef je er niet mee over de hele wereld te slepen. Hubs begon als bedrijf dat 3D-printerwerk regelde, maar het overleefde de hype door prototypes en kleine series onderdelen te laten maken met traditionele machines.
Michael Persson / vk
zaterdag 29 januari 2022 om 19:10
Controle van elders gefabriceerde onderdelen voordat ze naar de klant gaan.
Controle van elders gefabriceerde onderdelen voordat ze naar de klant gaan. beeld Raymond Rutting

Amsterdam

In de werkplaats staan er nog een paar, antiek al bijna – alsof je in een kasteel een smidse aantreft. Kijk nou, een aambeeld! Daar maakten ze vroeger zwaarden mee! Ja, drie heuse Ultimaker 3D-printers. Van nog geen tien jaar geleden. ‘Daar maken we soms nog plastic dingetjes mee’, zegt Alexandra Cappy (38), de CEO van Hubs, voorheen 3D Hubs. ‘Het blijft leuk, maar het is nu vooral hobbywerk.’

Daarnaast, op een grote platte tafel, liggen de onderdelen waar ze nu hun geld mee verdienen: stevige metalen werkstukken, dingen met een gat en een flens, in verschillende kwaliteiten en kleuren afgewerkt, die de klant ergens ter wereld op een zogeheten CNC-machine kan laten maken. Zelfs spuitgieten en plaat bewerken is tegenwoordig mogeli..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koopkrachtsteun afbouwen vanaf 2023? Het is heel lastig steunpakketten te ontmantelen

Het wordt tijd dat het kabinet zich eens richting uitgang beweegt, zegt Pieter Hasekamp. De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) vraagt om een ‘exitstrategie’ voor de miljardenverslindende koopkrachtsteun.

Afbeelding

Alleskunner uit Zeeland verraste met spontaniteit: ‘Doe aan het begin van je carrière iets bijzonders’

Topman Floris Maljers maakte van ‘allegaartje’ Unilever een zeer winstgevende onderneming. Ook als bemiddelaar en als commissaris bij andere multinationals speelde hij een belangrijke rol. Vrijdag overleed hij op 89-jarige leeftijd.

Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?