Zeesluis IJmuiden: Waterstaatkundig icoon met ‘polderen’ tot stand gekomen

Nieuws
Koning Willem-Alexander heeft woensdag de nieuwe zeesluis van IJmuiden officieel geopend. Het is de grootste zeesluis ter wereld.
redactie vk
woensdag 26 januari 2022 om 20:05
Dronefoto van de grootste zeesluis van de wereld. De zeesluis vervangt de sluis die te klein geworden is voor de steeds groter wordende zeeschepen.
Dronefoto van de grootste zeesluis van de wereld. De zeesluis vervangt de sluis die te klein geworden is voor de steeds groter wordende zeeschepen. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

IJmuiden

Bij de waterstaatkundige reputatie van Nederland past koninklijke betrokkenheid.

In 1876 stelde koning Willem III het sluizencomplex van IJmuiden in werking, woensdagmiddag stond nazaat koning Willem-Alexander op ruwweg dezelfde plek voor een volgende openingsceremonie: de grootste zeesluis ter wereld, een waterstaatkundig icoon, werd officieel in gebruik genomen.

De nieuwe verbinding tussen de Noordzee en het Noordzeekanaal, vervanger van de uit 1927 daterende Noordersluis, heeft een lengte van 500 meter, een breedte van 70 meter en een diepte van 18 meter. 


Koning Willem-Alexander kort nadat hij de sluit voor geopend heeft verklaard. - beeld anp / Remko de Waal

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.

Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'