Statistiekbureau CBS meldt de grootste prijsstijging voor bestaande koopwoningen sinds het begin van deze eeuw
De prijs van een bestaande koopwoning was vorig jaar gemiddeld 15,2 procent hoger dan in 2020. Het is daarmee de grootste prijsstijging na 2000.
-
Hans-Lukas Zuurman aangepast 06:48
Den Haag
Bekeken voor de laatst gemeten maand, december, waren woningen zelfs 20,4 procent duurder dan een jaar eerder, becijferden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in onderzoek naar prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen. De prijzen stegen afgelopen jaar het meest in de provincie Flevoland. De stijging lag daar op gemiddeld 19,2 procent. In alle provincies stegen de prijzen vergeleken met een jaar eerder, variërend van 13,5 procent in Limburg tot 18,5 procent in Drenthe. Van de vier grootste steden in Nederland - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - was alleen de prijsstijging van bestaande koopwoningen in Utrecht met 16 procent hoger dan gemiddeld in Nederland.
In Nederland wisselden vorig jaar in totaal ruim 226.000 woningen van eigenaar, dat is vier procent minder dan in 2020. Dat beeld is zichtbaar in alle provincies. De grootste daling van het aantal woningtransacties was in Zeeland (-11,6 procent) en de kleinste in de provincie Utrecht (-0,6 procent).
De prijzen van bestaande koopwoningen daalden na het bereiken van het hoogtepunt in 2008 steeds verder. In 2013 werd het dieptepunt bereikt en stegen de prijzen weer zodanig dat de prijsindex vorig jaar het hoogste niveau bereikte sinds de meting in 1995 begon.
alle woningtypen
Vorig jaar waren alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 16 procent het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen. Bij de appartementen was de toename het kleinst met 13,3 procent. Verder waren er ook van alle woningtypen minder transacties dan een jaar eerder. Met een daling van 5 procent was die het grootst voor twee-onder-één-kapwoningen.
Het CBS maakte vorige week al bekend dat de huizenprijzen in de Europese Unie op basis van het derde kwartaal van 2021 met gemiddeld 9,2 procent zijn gestegen. In alle EU-landen schoten de prijzen omhoog; in de helft van de gevallen was dat meer dan 10 procent. Met een prijsstijging van gemiddeld 16,8 procent in het derde kwartaal voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen, schaart Nederland zich in Europees verband opnieuw bij de koplopers, concludeert het CBS. Alleen Tsjechië, Litouwen en Estland haalden in die periode nog hogere percentages, van respectievelijk 22, 18,9 en 17,3 procent. <