Krijgt iedereen een hogere gasrekening door hoge energieprijzen, of valt het mee?

Achtergrond
De pandemie, geopolitieke spanningen en het draaien aan de Groningse gaskraan – ze drijven de energieprijzen naar recordhoogte. Sinds deze maand krijgen veel Nederlanders die prijs doorberekend voor gas en licht. De overheid probeert de pijn te verlichten. Hoe pakt dat uit?
Tjerk Gualthérie van Weezel / vk
vrijdag 14 januari 2022 om 16:02
Steeds meer huishoudens beginnen last te krijgen van de hoge gasprijs.
Steeds meer huishoudens beginnen last te krijgen van de hoge gasprijs. beeld Raymond Rutting

Ongeveer de helft is gunstiger uit

Miljoenen Nederlanders profiteren vooralsnog van de hoge energieprijzen. Dit gaat vooral om de mensen die een vast contract hebben dat is afgesloten in een gunstige periode. Uit de Energiemonitor die de Autoriteit Consument & Markt deze zomer publiceerde, blijkt dat destijds 56 procent van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens een contract had met een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar. 

Een aanzienlijk deel daarvan heeft dus tot op heden geen last van een hogere energierekening. Dat zij er op vooruitgaan, komt door de compensatiemaatregelen van de overheid. Om de kosten van de energieprijs iets te dempen, is de energiebelasting in 2022 voor alle huishoudens en bedrijven met 265 euro verlaagd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.