Nederlandse supermarkten waarschuwen voor uitbuiting tomatenplukkers in Italië

Achtergrond
Volgens een nieuw rapport van vakbond FNV en supermarktbelangenbehartiger Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) worden arbeidsmigranten in de tomatenteelt in Italië zwaar onderbetaald en doen ze gevaarlijk werk. Het rapport raadt Nederlandse belanghebbenden aan om zich beter te verdiepen in de werkomstandigheden van de tomatenplukkers.
Rosa van Gool / vk
vrijdag 14 januari 2022 om 03:22 aangepast 07:42
Italië is met 5 miljoen ton per jaar de derde tomatenproducent ter wereld.
Italië is met 5 miljoen ton per jaar de derde tomatenproducent ter wereld. beeld epa / Massimo Percossi

Rome

Aan Zuid-Italiaanse tomaten kleeft uitbuiting van arbeidsmigranten. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de keten van Nederlandse supermarkten en FNV. Het rapport signaleert ‘excessieve werkuren, vaak zonder pauze of rustdag’, ‘serieuze onderbetaling tot 50 procent onder het wettelijk loon’ en ‘onveilige en onhygiënische leefomstandigheden, zonder stromend water, elektriciteit en sanitair’. De werknemers hebben vaak niet eens een contract, waardoor het onmogelijk is om de uitbuiting langs officiële weg aan te kaarten.

Italië is met 5 miljoen ton per jaar de derde tomatenproducent ter wereld. Een kleine vijf procent van de Italiaanse bliktomaten belandt uiteindelijk in Nederlandse schappen. In Noord-Italië oogsten veel bedrijven ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.