De succesvolle Lingo-kopie Wordle was nooit bedoeld voor het grote publiek

Achtergrond
Een gratis internetvariant op het dertig jaar oude tv-spel Lingo is in drie maanden tijd uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Wordle werd aanvankelijk ontworpen voor privégebruik, maar de website trekt inmiddels twee miljoen bezoekers per dag.
Peter van Ammelrooy / vk
donderdag 13 januari 2022 om 03:21 aangepast 06:26
Wordle werkt hetzelfde als Lingo.
Wordle werkt hetzelfde als Lingo. beeld afp / Stefani Reynolds

Amsterdam

In Wordle mogen spelers steeds zes pogingen doen om een woord van vijf letters te raden. Het spel geeft daarbij aanwijzingen: een goed geraden letter op de verkeerde plek kleurt geel, de juiste letter op de juiste plek groen en letters die helemaal niet in het woord voorkomen, zijn grijs.

De van oorsprong Britse programmeur Josh Wardle (36) ontwierp Wordle in 2020 louter voor zijn puzzelgekke partner Palak Shah en zichzelf. Vanwege de lockdown in de Verenigde Staten zocht het stel iets om de tijd mee te doden. De eerste versie telde een lijst van twaalfduizend vijfletterwoorden. In een tweede versie wiedde Shah daar duizenden obscure woorden uit, zodat er 2500 overbleven die niet onmogelijk te raden waren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe zorgen we voor minder werkdruk (en betere nachtrust)? 'Verdeel het werk anders'

Het werkplezier van werkenden gaat achteruit door toenemende werkdruk en administratieve taken waar mensen geen lol aan beleven. Bedrijven moeten het werk anders organiseren, zegt hoogleraar Fred Zijlstra.

Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.