Milieudefensie richt pijlen op deze 29 CO2-uitstoters. Zij moeten met een haalbaar klimaatplan komen

Nieuws
De bazen van 29 grote Nederlandse bedrijven krijgen donderdag een brief in de bus van Milieudefensie waarin zij worden opgeroepen om binnen drie maanden een ‘concreet en haalbaar’ klimaatplan te presenteren. Net als bij de gewonnen klimaatzaak tegen Shell, wil de milieuorganisatie deze ondernemingen dwingen hun CO2-uitstoot in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs: 45 procent minder CO2 in 2030.
Bard van de Weijer / vk
donderdag 13 januari 2022 om 03:21 aangepast 06:14
Donald Pols, directeur Milieudefensie, juicht na de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen Shell.
Donald Pols, directeur Milieudefensie, juicht na de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen Shell. beeld anp / Remko de Waal

Amsterdam

Onder meer KLM, Unilever en Vion Food Group behoren tot de geadresseerden. Opvallend is dat slechts 11 van de 29 bedrijven die Milieudefensie aanschrijft, behoren tot de grootste uitstoters van CO2 in Nederland. De milieuorganisatie zegt zich te richten op zogenoemde ‘systeemspelers’: bedrijven die internationaal in hun sector zo groot zijn, dat als zij veranderen, de hele keten mee verandert.

Anders dan het nieuwe kabinet, dat in gesprek wil gaan met twintig Nederlandse concerns over hun uitstoot, richt de milieuorganisatie haar pijlen op ondernemingen die ook over de grens veel broeikasgas uitstoten. ‘Willen we een deuk in een pakje boter slaan, dan kunnen we ons niet beperken tot de Nederlandse uitstoot’, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.