Nazaten van J.R.R. Tolkien (Lord of the Rings) blokkeren cryptomunt ‘JRR Token’

Nieuws
De bedenkers van de nieuwe digitale munt ‘JRR Token’ hadden het leuk bedacht: het gebruiken van een cryptomunt is net zoiets als een reis ‘van risico naar beloning’ en als een gevecht tegen centrale overheden? Daarmee lijken gebruikers wel wat op de dappere reizigers uit The Lord of the Rings, de beroemde trilogie van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien (1892-1973). Helaas voor hen denkt de stichting die namens de familie Tolkien de nalatenschap en de auteursrechten van de schrijver beheert daar iets anders over.
Dick Schinkelshoek Dick Schinkelshoek
woensdag 24 november 2021 om 09:32
Frodo in de verfilming van de Lord of the Rings-trilogie. Zijn reis mag niet worden misbruikt voor een cryptomunt, heeft de rechter geoordeeld.
Frodo in de verfilming van de Lord of the Rings-trilogie. Zijn reis mag niet worden misbruikt voor een cryptomunt, heeft de rechter geoordeeld. beeld new line cinema

Oxford

De Amerikaanse investeringsmaatschappij die de munt bedacht, startte ermee in augustus. De Schotse acteur Billy Boyd, die in de films Pippin speelt, werd ingezet als boegbeeld in de PR. De reclamekreet van de munt luidde: ‘The One Token That Rules Them All’.

De Tolkien Estate stapte daarop naar de internationale organisatie die over intellectueel eigendom gaat, het WIPO in Genève. Het WIPO stelde de stichting dinsdag in het gelijk. Want zomaar de naam Tolkien en verwijzingen naar de boeken gebruiken, en bovendien de suggestie wekken dat Lord of the Rings en deze cryptomunt iets met elkaar te maken ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'