In de toekomst betalen we met een virtuele munt. Wat betekent dat?

Achtergrond
Wereldwijd klinkt de roep om een nieuw, digitaal betaalmiddel. Ook de Europese Centrale Bank moet met een digitale euro komen, stelde ECB-bestuurder Fabio Panetta vorige week. Zeven vragen over de invoering van digitaal geld.
Hendrina de Graaf
vrijdag 12 november 2021 om 14:41
Chinese handschoen CBDC - ND 2.0
Chinese handschoen CBDC - ND 2.0 beeld Lisette van Dalen

Digitaal geld is hot. Zo werkt Facebook al een paar jaar aan een eigen digitale munt: de Diem (voorheen Libra). Omdat dit digitale platform bijna 3 miljard gebruikers kent, vormt dit project een gevaar voor overheden en banken. Zij zijn bang dat de macht van het geld komt te liggen bij big tech, die ook al veel klantgegevens heeft. Daarom onderzoeken veel landen de mogelijkheid van een eigen digitale munt.

Zulke munten maken wereldwijd gebruik van hetzelfde systeem en zijn bekend onder de naam Central Bank Digital Currency (CBDC). China loopt voorop: het land startte het onderzoek naar een digitale munt al in 2014. De digitale yuan wordt momenteel door miljoenen burgers getest. De Europese Centrale Bank (ECB), die een aantal jaar geleden ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vastloopt in zijn baan, komt maar moeilijk vrij. ‘Mensen schamen zich’

Een op de vijf werknemers voelt zich opgesloten in zijn of haar baan en lukt het niet daar snel verandering in brengen. ‘Het is een taboe om over te praten’, vertelt onderzoeker Merel Feenstra-Verschure.

Afbeelding

CBS: Warmtepompen blijken vooral populair in woning

Het aantal nieuw geïnstalleerde warmtepompen is afgelopen jaar met bijna vijftig procent gestegen; er kwamen 386.000 nieuwe pompen bij, vooral bij woningen.

Afbeelding

Geen gas, wel een warmtepomp: ‘De energierekening is nu zestig euro per maand’

‘Installateurs lachten ons uit toen we offertes vroegen’, vertelt Musetta Blaauw. Ze woont met haar gezin in Groningen, in een woning uit 1907. Ze wilde ‘niet langer onderdeel van het Groningse gasprobleem’ zijn.

Afbeelding

Woningmarkt in beweging

Om te weten hoe het gaat op de woningmarkt hoeven deelnemers aan de Open Huizen Dag niet te wachten op de kwartaalcijfers van de makelaars. Er voltrekt zich een flinke omslag, merken zij, met dank aan de gestegen rente en energiekosten.

Afbeelding

De piloten van deze vliegschool vliegen voor een hoger doel: ze doen zendingswerk in de ‘bush’

De piloten die in de vliegschool van Marco Koffeman zijn opgeleid, vliegen voor een hoger doel, zegt de directeur. Met hun kleine Cessna-toestellen verrichten ze zendingswerk op moeilijk begaanbare vliegveldjes in de ‘bush’.

Afbeelding

Niet onze beste granen, maar beschadigd beschuit voor de kippen

Hoe kun je komen tot een prijs waarmee boeren kunnen werken in evenwicht met zichzelf en de natuur om hen heen? In oktober ontmoet u in deze rubriek vier ingewijden die daar een visie op hebben. Deze week: een boer die failliet ging en zo anders naar zijn werk ging kijken.