Aan de kust, in het kanaal en bij de dijk: elke dag in gevecht met het water
Nederland neemt het sinds mensenheugenis op tegen het water dat aan de kust knabbelt en door dijken sijpelt. Klimaatverandering vergroot die opgave nog. Aan de frontlinie staan waterbouwers zoals die van Van den Herik. Als extraatje sporen ze ook explosieven op.
- Michael Persson / vk aangepast 07:28
Sliedrecht
Vanuit het kantoor van waterbouwbedrijf Van den Herik zie je eerst hun eigen haven, en daarachter de rivier, en daarachter de restanten van de ramp waarmee het baggeren hier is begonnen: de Biesbosch, het natte gebied vol kreken en riet dat ontstond door de St. Elizabethsvloed van 1421, op de plek waar het oude dorp Slydrecht door het water werd verzwolgen. Om de rivieren weer in goede banen te leiden en het nieuwe Sliedrecht te beschermen, begonnen ze hier met de waterwerken die zouden uitgroeien tot een van de economische pijlers van Nederland: oeverversterking en baggeren.
Het 17e-eeuwse bedrijf Prins, het alleroudste in deze branche, was hier in Sliedrecht gevestigd, in dit bakstenen kantoor zelfs – en leeft nu voort in Van ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .