Vertrekkend bondskanselier Angela Merkel ziet de auto nu als een klimaatengel

Achtergrond
Deze week vindt in München de internationale autobeurs plaats. Volgens bondskanselier Merkel is de auto-industrie niet alleen onderdeel van het klimaatprobleem, maar kan ze ook bijdragen aan de oplossing ervan. Vanzelf gaat dat niet.
Bard van de Weijer
vrijdag 10 september 2021 om 02:00 aangepast 10:14
Angela Merkel praat met topman Herbert Diess van Volkswagen.
Angela Merkel praat met topman Herbert Diess van Volkswagen. beeld afp / Christof Stache

München

Dat de Duitse auto-industrie bezig is met een transitie, is geen nieuws. De overschakeling naar elektrische mobiliteit is sinds het dieselschandaal en de recente klimaatbewustwording in een stroomversnelling geraakt. Nergens is de verandering tastbaarder dan tijdens de tweejaarlijkse internationale autoshow, dit keer voor het eerst gehouden in München. Daar is de wereld al zo goed als elektrisch. En klimaatvriendelijk. Althans: deze week.

De buitenwereld lijkt het nog niet zo te geloven, gezien de protesten. Maar scheidend bondskanselier Angela Merkel heeft er alle vertrouwen in. De auto-industrie is niet alleen onderdeel van het klimaatprobleem, ze kan ook bijdragen aan de oplossing van de crisis, zei ze tijdens haar toespraak bij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?