WhatsApp leest mee met berichten: breekt het zijn belofte van volledige versleuteling?

Achtergrond
Meer dan duizend externe WhatsAppmedewerkers kunnen bij chatberichten van WhatsAppgebruikers. Volgens het Amerikaanse onderzoeksmedium Propublica is de privacy van alle 2 miljard gebruikers in het geding. Een uitleg in vijf vragen.
Pieter Sabel en Laurens Verhagen / vk
donderdag 9 september 2021 om 19:15
WhatsApp gebruikt zogenoemde end-to-endversleuteling.
WhatsApp gebruikt zogenoemde end-to-endversleuteling. beeld anp / Koen van Weel

Wat wordt WhatsApp, dat prat gaat op veiligheid, verweten?

WhatsApp zou de privacy van haar 2 miljard gebruikers helemaal niet zo serieus nemen, anders dan de berichtendienst altijd heeft beweerd. Meer dan eens beloofde onder anderen Facebookoprichter Mark Zuckerberg dat medewerkers van WhatsApp – en van Facebook, het moederbedrijf waartoe WhatsApp behoort – de berichten niet eens kunnen lezen.

Laat staan dat overheden of geheime diensten bij de berichten zouden kunnen. Dit is ook de reden dat veel activisten en journalisten WhatsApp (of Signal) gebruiken voor hun communicatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koopkrachtsteun afbouwen vanaf 2023? Het is heel lastig steunpakketten te ontmantelen

Het wordt tijd dat het kabinet zich eens richting uitgang beweegt, zegt Pieter Hasekamp. De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) vraagt om een ‘exitstrategie’ voor de miljardenverslindende koopkrachtsteun.

Afbeelding

Alleskunner uit Zeeland verraste met spontaniteit: ‘Doe aan het begin van je carrière iets bijzonders’

Topman Floris Maljers maakte van ‘allegaartje’ Unilever een zeer winstgevende onderneming. Ook als bemiddelaar en als commissaris bij andere multinationals speelde hij een belangrijke rol. Vrijdag overleed hij op 89-jarige leeftijd.

Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?