Wéér slaat de rapporteur alarm over arbeidsuitbuiting, waarom is het zo moeilijk op te lossen?

Achtergrond
Het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting is het afgelopen jaar met 70 procent toegenomen. Tegelijk nam het aantal zaken dat voor de rechter kwam juist af. Waarom zijn deze misstanden zo moeilijk aan te pakken?
Marieke de Ruiter
woensdag 8 september 2021 om 19:19
Herman Bolhaar
Herman Bolhaar beeld Arenda Oomen

Amsterdam

Een loeihete wasserij in de Zaanstreek. Tussen de stellingen lopen muizen en ander ongedierte. Toch moeten de acht Syriërs die er werken, er ook slapen. Sterker nog: ze moeten elke dag een uur onbetaald overwerken om voor die slaapplek te betalen. 

Het is een van de vele schrijnende vormen van arbeidsuitbuiting die Herman Bolhaar als Nationaal Rapporteur Mensenhandel tegenkwam. Een vorm van uitbuiting waarover hij vorig jaar 70 procent meer meldingen binnenkreeg, zo maakte hij maandagavond bij Nieuwsuur bekend.

In 2020 meldden zich bij hem 449 slachtoffers van deze vorm van mensenhandel waarbij iemand onder erbarmelijke omstandigheden moet werken en soms inkomsten moet afstaan. In 2019 waren dat er nog 261. Mogelijk is die toename..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.