UWV betaalt 2 miljoen te veel uit

Nieuws
Zo’n 1200 mensen kregen in 2020 bij ziekte een te hoge uitkering als gevolg van een fout van uitkeringsinstantie UWV. De bedragen liepen per jaar uiteen van enkele honderden euro’s tot een uitschieter van 14.000 euro. Het gaat om werklozen die zwanger werden of ziek en daardoor een andere uitkering kregen.
Gijs Herderscheê / vk
woensdag 8 september 2021 om 02:01
Door een fout van het UWV hebben ongeveer 1200 mensen een te hoge uitkering gekregen.
Door een fout van het UWV hebben ongeveer 1200 mensen een te hoge uitkering gekregen. beeld anp / Jeroen Jumelet

Amsterdam

Gemiddeld kregen de 1200 vorig jaar zo’n 1800 euro te veel uitgekeerd. In totaal is 2,2 miljoen euro te veel uitbetaald. Het gaat om een systeemfout die in 2019 en 2020 opspeelde. Het UWV heeft besloten het geld niet terug te vorderen, laat Guus van Weelden weten. Hij is in het UWV-bestuur verantwoordelijk voor de uitbetaling van uitkeringen. 

‘Het geld’, zegt Van Weelden, ‘is relatief lang geleden uitbetaald en terugvordering zou dit jaar gevolgen hebben voor de belastingen die mensen betalen en de toeslagen die zij ontvangen. Bovendien heeft een deel van de 1200  mensen hierover destijds zelf aan de bel getrokken en dit gemeld, maar dat signaal is toen niet goed opgepakt. Deze mensen valt dus niets te verwijten.’  Ook..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.