Stapels aangiften tegen Tata Steel. Ondertekenaars van aangifte hebben veel verwijten richting fabriek

Nieuws
Advocate Bénédicte Ficq heeft woensdag namens bijna 1100 mensen en acht stichtingen aangifte gedaan tegen Tata Steel bij het Paleis van Justitie in Amsterdam. De ondertekenaars van de aangifte verwijten de staalfabriek ‘willens en wetens zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen’ te blijven uitstoten.
anp
donderdag 20 mei 2021 om 03:00 aangepast 06:35
Bénédicte Ficq deelt bij het Paleis van Justitie exemplaren van de aangifte uit aan mede-ondertekenaars.
Bénédicte Ficq deelt bij het Paleis van Justitie exemplaren van de aangifte uit aan mede-ondertekenaars. beeld anp / Olaf Kraak

Amsterdam

Met een strafzaak willen de klagers het bedrijf dwingen te veranderen en zo de negatieve gezondheidsimpact te stoppen. ‘Dit voelt heel goed', zegt Ficq. ‘Eindelijk is deze serieuze stap gezet. Het OM heeft de aangiftes in ontvangst genomen en we hopen op een pittig opsporingsonderzoek. Alle andere wegen zijn al bewandeld door omwonenden en belanghebbenden, en dat leverde niets op', aldus Ficq. ‘Vervuilers denken dat ze hier eindeloos mee door kunnen gaan. Wat ons betreft gaat het om strafbare feiten, die niet gepleegd kunnen worden. Dat moet stoppen.’

aandoeningen

In de regio IJmond, waar Tata Steel is gevestigd, komen beduidend vaker specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in het land, zo concludeerde het RIVM eerder al na onderzoek. Inwoners hebben buik- of maagklachten, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en/of jeuk. Chronische hartaandoeningen, longkanker en diabetes komen ook vaker voor.

De groep die zich door Ficq laat bijstaan, bestaat uit nabestaanden, omwonenden met gezondheidsklachten, ernstig zieke (oud-)medewerkers en mensen die vanwege gezondheidsklachten verhuisd zijn. Daarnaast hebben zich behalve Stichting Frisse Wind, opgericht door een groep ouders uit de regio Kennemerland met zorgen over het milieu, nog zeven andere belangenorganisaties aangesloten.

‘Ontgoochelend', noemt Sanne Walvisch van Frisse Wind de groepsaangifte. ‘Het is raar dat we in Nederland het strafrecht moeten aanroepen om zeker te zijn van onze gezondheid. Maar er moet gewoon iets gebeuren. Het is een bijzonder en vreemd moment.’

Tata Steel zegt in een reactie op de website de aangifte niet te kennen. ‘Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of het een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel in IJmuiden gaat starten', aldus het bedrijf. Als het OM een onderzoek start, dan wil het bedrijf daaraan meewerken. ‘Tata Steel in IJmuiden ziet de uitkomst van een eventueel onderzoek met vertrouwen tegemoet.’

Ficq noemt de reactie van Tata Steel ‘voorspelbaar'. ‘En het spijt me zeer voor Tata, maar ik zou toch niet zo zeker zijn over dat onderzoek. Kijk alleen al naar de zwarte sneeuw begin dit jaar.’ In februari daalde er zwart kolengruis neer op de sneeuw in de omgeving van Tata Steel, door een fout van het staalbedrijf. Het aantal aangiftes tegen het bedrijf nam daarna flink toe.

Het bedrijf zegt naar eer en geweten te handelen. ‘Wij hechten er waarde aan om in gesprek te zijn met de omgeving en nemen de zorgen serieus.' Ook verwijst het bedrijf naar investeringen om de schade te beperken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?