Stapels aangiften tegen Tata Steel. Ondertekenaars van aangifte hebben veel verwijten richting fabriek

Nieuws
Advocate Bénédicte Ficq heeft woensdag namens bijna 1100 mensen en acht stichtingen aangifte gedaan tegen Tata Steel bij het Paleis van Justitie in Amsterdam. De ondertekenaars van de aangifte verwijten de staalfabriek ‘willens en wetens zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen’ te blijven uitstoten.
anp
donderdag 20 mei 2021 om 03:00 aangepast 06:35
Bénédicte Ficq deelt bij het Paleis van Justitie exemplaren van de aangifte uit aan mede-ondertekenaars.
Bénédicte Ficq deelt bij het Paleis van Justitie exemplaren van de aangifte uit aan mede-ondertekenaars. beeld anp / Olaf Kraak

Amsterdam

Met een strafzaak willen de klagers het bedrijf dwingen te veranderen en zo de negatieve gezondheidsimpact te stoppen. ‘Dit voelt heel goed', zegt Ficq. ‘Eindelijk is deze serieuze stap gezet. Het OM heeft de aangiftes in ontvangst genomen en we hopen op een pittig opsporingsonderzoek. Alle andere wegen zijn al bewandeld door omwonenden en belanghebbenden, en dat leverde niets op', aldus Ficq. ‘Vervuilers denken dat ze hier eindeloos mee door kunnen gaan. Wat ons betreft gaat het om strafbare feiten, die niet gepleegd kunnen worden. Dat moet stoppen.’

aandoeningen

In de regio IJmond, waar Tata Steel is gevestigd, komen beduidend vaker specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in het land, zo concludeerde het RIVM eerder al na onderzoek. Inwoners hebben buik- of maagklachten, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en/of jeuk. Chronische hartaandoeningen, longkanker en diabetes komen ook vaker voor.

De groep die zich door Ficq laat bijstaan, bestaat uit nabestaanden, omwonenden met gezondheidsklachten, ernstig zieke (oud-)medewerkers en mensen die vanwege gezondheidsklachten verhuisd zijn. Daarnaast hebben zich behalve Stichting Frisse Wind, opgericht door een groep ouders uit de regio Kennemerland met zorgen over het milieu, nog zeven andere belangenorganisaties aangesloten.

‘Ontgoochelend', noemt Sanne Walvisch van Frisse Wind de groepsaangifte. ‘Het is raar dat we in Nederland het strafrecht moeten aanroepen om zeker te zijn van onze gezondheid. Maar er moet gewoon iets gebeuren. Het is een bijzonder en vreemd moment.’

Tata Steel zegt in een reactie op de website de aangifte niet te kennen. ‘Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of het een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel in IJmuiden gaat starten', aldus het bedrijf. Als het OM een onderzoek start, dan wil het bedrijf daaraan meewerken. ‘Tata Steel in IJmuiden ziet de uitkomst van een eventueel onderzoek met vertrouwen tegemoet.’

Ficq noemt de reactie van Tata Steel ‘voorspelbaar'. ‘En het spijt me zeer voor Tata, maar ik zou toch niet zo zeker zijn over dat onderzoek. Kijk alleen al naar de zwarte sneeuw begin dit jaar.’ In februari daalde er zwart kolengruis neer op de sneeuw in de omgeving van Tata Steel, door een fout van het staalbedrijf. Het aantal aangiftes tegen het bedrijf nam daarna flink toe.

Het bedrijf zegt naar eer en geweten te handelen. ‘Wij hechten er waarde aan om in gesprek te zijn met de omgeving en nemen de zorgen serieus.' Ook verwijst het bedrijf naar investeringen om de schade te beperken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?

Afbeelding

Overwaarde van Nederlandse koopwoning gemiddeld 175.000 euro

De daling van de huizenprijzen is nog niet nadelig voor de Nederlandse woningbezitter. Een koopwoning heeft gemiddeld 175.000 euro overwaarde, met pieken in Aerdenhout en Blaricum. Kerkrade heeft de laagste gemiddelde overwaarde.

Afbeelding

Een Meppels middeltje maakt vervuild afvalwater kristalhelder

Onappetijtelijke afvalwatercocktails van zink, ijzer, sulfaat, fosfaat en chloor worden schoon met een wondermiddeltje dat in Drenthe is bedacht. Het water kan daarna veilig worden hergebruikt of geloosd.