Ook thuis ziet de baas graag of je wel werkt: de vraag naar gluurapparatuur is toegenomen

Achtergrond
Bijhouden hoeveel telefoontjes een thuiswerker per dag doet. Met software het aantal toetsaanslagen meten om te controleren of er thuis wel voldoende gewerkt wordt. Het komt steeds vaker voor.
Gerco Verdouw / rd
vrijdag 23 april 2021 om 08:47
Businessman working at home.
Businessman working at home. beeld istock

De vraag naar zogeheten gluurapparatuur is tijdens de coronacrisis enorm toegenomen, meldde de NOS onlangs. Het gaat dan vooral om software die door de werkgever wordt geïnstalleerd op de zakelijke laptop van de werknemer. Met bepaalde programma’s kan de baas dan bijhouden en controleren wat zijn mensen thuis doen. Bijvoorbeeld door het aantal muisbewegingen of toetsaanslagen te registreren. Als de werknemer op werkdagen regelmatig lange tijd zijn muis of toetsenbord niet aanraakt, kan hij of zij op het matje worden geroepen: Wat deed jij tussen 13 en 15 uur? Vakbonden maken zich zorgen over de ontwikkeling.

spannend

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.

Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'