Luister naar

Bedrijf breekt met junta Myanmar

Nieuws
Pensioenfonds ABP heeft druk uitgeoefend op een Koreaanse staalproducent om de samenwerking met een bedrijf dat gecontroleerd wordt door de junta in Myanmar te verbreken.
Tom Kreling
dinsdag 20 april 2021 om 03:00
Vrijgelaten gevangenen begroeten in Yangon hun familie.
Vrijgelaten gevangenen begroeten in Yangon hun familie. beeld epa

Amsterdam

ABP is aandeelhouder van dit staalbedrijf en kwam onlangs in opspraak vanwege dubieuze beleggingen in bedrijven die samenwerken met het militaire regime in Myanmar. Het Koreaanse staalbedrijf besloot na de druk van onder meer het ABP om uit het gezamenlijke bedrijf met het militaire regime in Myanmar te stappen. Dat heeft APG, het bedrijf dat namens ABP pensioengeld belegt, laten weten.

Onlangs bleek uit onderzoek van de organisatie Justice for Myanmar dat de Nederlandse pensioenuitvoerders APG en PGGM Nederlands pensioengeld hebben gestoken in bedrijven die sterke zakelijke banden hebben met de militaire junta in Myanmar. Het gaat in totaal om bijna 2,3 miljard dollar aan beleggingen in onder meer bedrijven in de olie- en gasindustrie, vastgoed, infrastructuur, maar ook een bedrijf dat militaire technologie levert aan Myanmar. Een woordvoerder van APG zei toen dat hun grootste klant ABP ‘het respecteren van mensenrechten als belangrijke randvoorwaarde bij het duurzaam en verantwoord beleggen’ heeft. Daarom gaat APG in ‘intensief overleg’ met de betreffende ondernemingen om hen ‘te overtuigen en te bewegen tot verandering’, aldus de woordvoerder.

APG laat nu weten ‘blij’ te zijn met de beslissing van het Koreaanse staalbedrijf Posco C&C. Eerder besloot het bedrijf al om geen dividend uit te betalen, omdat dit ten goede zou komen aan het militaire bewind in Myanmar.

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties roepen al jaren om de banden met bedrijven in Myanmar te verbreken en geen zaken te doen met het militaire regime. In een rapport van de Verenigde Naties uit augustus 2019 bleek dat het leger in Myanmar twee grote bedrijven in het land in handen heeft, waaronder tientallen dochterbedrijven hangen, goed voor miljoenen aan omzet. Deze bedrijven gebruikt het leger om zaken te doen met internationale bedrijven.

Een van de omstreden investeringen van PGGM betreft een belang in het Indiase bedrijf Bharat Electronics, dat wapensystemen levert aan Myanmar. PGGM wilde niet reageren op de bevindingen uit het onderzoek.

bodemvoorraden

Myanmar behoort tot de armste landen ter wereld, maar beschikt wel over grote bodemvoorraden van onder meer olie, gas en edelstenen. Die worden vooral geëxporteerd naar het buitenland, waarbij de opbrengsten via hun bedrijven voor een groot deel bij het leger terechtkomen.

Het leger van Myanmar nam 1 februari de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. Dit gebeurde onder het voorwendsel dat er gefraudeerd zou zijn bij de verkiezingen van november, waarbij Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie, een overweldigende meerderheid behaalde. Suu Kyi en veel medestanders werden gevangengezet. Burgers demonstreren vrijwel dagelijks tegen de coup. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. ‘Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.’

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.

Afbeelding

De prijzen stijgen minder snel. Zal de inflatie dit jaar verder dalen?

Na een periode van schrikbarende inflatie, lijkt het tij gekeerd. Ook de prijzen van grondstoffen stijgen niet meer. Maar een inflatie van onder de 2 procent is voorlopig niet te verwachten. Drie vragen en antwoorden.