Vluchten uit Limburg met bestemming Myanmar?

Nieuws
De Alliantie tegen uitbreiding van Maastricht Aachen Airport (MAA) wil opheldering van de provincie Limburg over recente vluchten van MAA naar Myanmar. Sinds de militaire staatsgreep gaan er volgens de Alliantie vluchten vanaf de luchthaven naar Rangoon in Myanmar. Volgens een woordvoerder van de Alliantie krijgt het regime in Myanmar mogelijk wapens uit Europa, wellicht via MAA. De Alliantie wil van eigenaar provincie Limburg opheldering.
anp
donderdag 8 april 2021 om 03:00

Maastricht

‘Sinds 1 februari gaat de bevolking van Myanmar gebukt onder een meedogenloos militair bewind', aldus de Alliantie in een brief aan de provincie. ‘Dagelijks worden vreedzame demonstranten in de rug of door het hoofd geschoten. Alleen omdat zij hun democratisch gekozen regering terug willen. Sinds de staatsgreep in Myanmar wordt MAA bezocht door een llyushin 62 van Rada Airways uit Loekasjenko’s Wit-Rusland.’ Volgens de Alliantie verzorgt dit toestel verbindingen tussen Belarus, MAA en Myanmar.

MAA onderhoudt daarnaast ook een verbinding via Moskou met Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang. ‘ln Xinjiang onderwerpt China de Oeigoerse bevolking aan praktijken van genocide. Nederland is een van de landen die zich daartegen, en tegen de schending van de mensenrechten in Myanmar, heeft uitgesproken. Waarom biedt de provincie Limburg dan luchthavenfaciliteiten aan Aviastar uit Rusland (met een toestel uit 1985), en waarom is MAA onderdeel van een Iuchtvrachtverbinding tussen Ürümqi en Moskou?', wil de Alliantie weten.

Dinsdag maakte MAA bekend vanaf april deel uit te maken van het vaste routenetwerk van Qatar Airways. Vanaf de zomer komen wekelijks elf vluchten van Qatar Airways naar MAA, aldus het vliegveld. Ook dat schiet de Alliantie in het verkeerde keelgat: de activiteiten van Qatar dienen geen enkel regionaal economisch doel, aldus de Alliantie.

MAA en de provincie Limburg konden woensdag niet direct reageren op de brief van de Alliantie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Olifantenverschrikkers, camera's en Céline Dion: zo bewaart Hack the Planet de harmonie tussen mens en olifant

Het Haagse bedrijf Hack the Planet helpt met allerlei technische hoogstandjes olifanten beschermen tegen mensen, en mensen tegen olifanten. Met een beetje assistentie van Céline Dion, doedelzakken en de Beastie Boys.

Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?