Luister naar

Waarom zou je wijnen vanuit de hele wereld laten invliegen als Europa zoveel moois te bieden heeft?

Achtergrond
De naam Thiessen is in Maastricht en omstreken zo’n begrip dat klanten liefst drie stickers willen op de cadeauverpakking. De eeuwenoude wijnhandel is wars van wijntrends. 70 procent van de wijnen is Frans. ‘Daar is niks mis mee. Zeker in tijden waarin we het hebben over klimaatverandering en onze carbon footprint.’
Anna de Haas / vk
maandag 22 maart 2021 om 03:00 aangepast 15:52
Gerry Habets, vinoloog van Thiessen.
Gerry Habets, vinoloog van Thiessen. beeld Raymond Rutting

Maastricht

Je zou het bewijs zo voorbijlopen. Maar verstopt achter een grote kamerplant in een van de vele gangen die het pand in Maastricht rijk is, hangt het toch echt. Het certificaat van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Met linksboven pontificaal dossiernummer 1. Daarnaast de datum: 17 maart 1921. De dag waarop wijnhandel Thiessen aan de Grote Gracht als eerste bedrijf werd ingeschreven in het toen net twee dagen oude Handelsregister.

Dat Thiessen de allereerste was, wist bedrijfsleider Gerry Habets. Niet in de laatste plaats omdat het KVK-nummer 1 jarenlang op het briefpapier gedrukt stond. De in Maastricht en omstreken beroemde wijnhandel is sinds 2003 in handen van Marcel Mourmans, de man achter Mora. Door corona kan de 84-jarige Mourmans al een jaar niet naar de zaak komen. ‘Maar mevrouw Mourmans is hier nog bijna elke dag’, zegt Habets.

‘ik wist niks’

Samen met neef Gerard Mertz heeft Habets sinds een jaar of vijf de dagelijkse leiding. Hij begon in 1991 in de wijnkelder waar de wijn toen nog gebotteld werd. ‘Ik wist niks van wijn. Volgens mij dronk ik het zelf niet eens.’ Gaandeweg leerde Habets over het vak. ‘Apps als Vivino waren er nog niet. Het was allemaal boekenwerk’, herinnert hij zich.

Dertig jaar verder is hij registervinoloog en nog steeds het gelukkigst als hij in de winkel vertelt over de wijnen.

De bestaansgeschiedenis van Thiessen gaat terug naar begin achttiende eeuw. Toen de familienaam nog Thyssen was en je Grote Gracht met twee o’s schreef. De Duitser Guillaume Thyssen begon in 1717 met het importeren van wijnen, waarna het bedrijf twee eeuwen in handen van de familie bleef. Toen de laatste telg stierf in 1905, nam Henri van Oppen het bedrijf over. Het was Van Oppen die twaalf jaar later als eerste zijn handtekening zette in het Handelsregister.

Tegenwoordig is het verplichte kost voor iedere ondernemer: inschrijving in het Handelsregister en een uniek KVK-nummer. Het biedt meer rechtszekerheid voor de ondernemer én de klant. Begin vorige eeuw was het ‘een warboel’, volgens KvK-woordvoerder Hester Schoppert. ‘Er waren 97 verschillende kamers van koophandel.’

Op 15 maart 1921 werd het officieel: bedrijven – nieuw en oud – moesten vanaf dat moment in het Handelsregister van de KVK worden ingeschreven. Het Handelsregister bestaat deze week honderd jaar. Inmiddels staan er bijna 2,1 miljoen bedrijven ingeschreven. Waarvan 2331 bedrijven sinds het jaar van oprichting.

schatkamer

In het eeuwenoude pand van Thiessen wisselen historische en moderne elementen elkaar af. In de kelder vind je zowel een hippe champagnebar als een schatkamer met zes flessen Chateau Pétrus uit 1953, zelf gebotteld. ‘De duurste wijn ter wereld’ ligt achter tralies. Net als een fles uit 1810, die Napoleon en Lincoln heeft overleefd. Boven in het proeflokaal staat een grote, houten tafel met een vitrine vol archeologische vondsten. Spullen die tijdens de talloze verbouwingen opdoken.


De historische wijnkelder onder het pand. - beeld Raymond Rutting

Ondanks de komst van supermarkten en andere concurrenten wist het Limburgse bedrijf de afgelopen eeuw te doorstaan. ‘Als mensen wijn van ons cadeau doen, willen ze het liefst drie stickers op de verpakking en een tas erbij met onze naam erop’, zegt Habets. ‘Dat zegt genoeg denk ik.’

Toch kwam het bedrijf eind jaren negentig in moeilijkheden. Betalingen aan leveranciers moesten hier en daar worden uitgesteld. ‘Het bedrijf stond op omvallen’, zegt Habets. Dat was het moment waarop Mourmans zijn intrede deed. Eerst als adviseur, tot mevrouw Mourmans besloot dat ze ‘het mooiste pand van Maastricht’ moesten kopen. ‘Vervolgens werd een nieuwe directeur aangesteld. Die vertrok weer na een jaar, zegt Habets. Mourmans sprong uiteindelijk zelf op de bok en maakte van Thiessen weer een succesvol bedrijf.

Frankrijk

Wijnproeverijen en rondleidingen deed de wijnhandel altijd al, maar tegenwoordig lijkt het alsof iedereen iets wil doen in het weekend. ‘Wijn drinken is hip’, zegt Habets. In januari 2021 gaven Nederlandse huishoudens gemiddeld 0,7 procent van het besteedbare inkomen uit aan wijn volgens het Centraal Bureau voor Statistiek. Dat is 0,1 procentpunt meer dan de wijnuitgaven in 2019.

Wijntrends volgt Thiessen liever niet. In de winkel staan flessen uit de hele wereld, maar het grootste deel – 70 procent – is Frans. ‘De rode draad in ons assortiment is nog altijd Frankrijk. En daar is niks mis mee’, vindt Habets ‘Zeker in tijden waarin we het hebben over klimaatverandering en onze carbon footprint. Waarom zouden we wijnen vanuit de hele wereld laten overvliegen als er binnen Europa genoeg is.’

stadswijngaard

In de stadswijngaard achter het monumentale pand waan je je normaal op het platteland in de Franse zon. Maar vandaag is de zon nergens te bekennen. Gasten zijn er evenmin. Door corona zijn alle wijnproeverijen en feesten geannuleerd. ‘Op een paar bruiloften na afgelopen zomer, maar met 30 gasten verlies je daarop’, aldus Habets. De horecabestellingen bleven ook uit. ‘70 procent van onze omzet viel weg.’

De winkel moest tijdelijk verhuizen naar een grotere ruimte vanwege de anderhalve meter. ‘Zo kunnen we openblijven.’ Al loont dat niet per se. ‘Gisteren waren er vijf mensen in de winkel. De dag ervoor drie’, zegt Habets. Toch is hij optimistisch. Dankzij het vernieuwen van de webwinkel en een nieuwe socialemediamanager is het bedrijf klaar voor de toekomst. ‘We hebben alle poppetjes op de goede plek.’ Habets klopt het voor de zekerheid af op de grote houten tafel. <

Thiessen Wijnkoopers

Waar: Maastricht

Sinds: 1717

Aantal werknemers: 9

Jaaromzet: 1,5 miljoen euro

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.