Vrouw moet succes hebben om glazen plafond te doorbreken

Nieuws
Het aandeel vrouwen in de top van bedrijven steeg de afgelopen jaren, maar te weinig en te langzaam.
Rimme Mastebroek
vrijdag 5 februari 2021 om 02:00 aangepast 10:19
Afbeelding
beeld iStock

Dat was de conclusie in de Bedrijvenmonitor Topvrouwen deze week. Uit recent onderzoek van Francesca Manzi, verbonden aan de Universiteit Utrecht, blijkt bovendien dat ‘slechts’ de aanwezigheid van vrouwen in machtige posities niet voldoende is om het beruchte ‘glazen plafond’ te doorbreken. Deze vrouwen moeten ook nog eens succesvol zijn. Wanneer vrouwen falen, wordt dat plafond juist verstevigd.

Manzi en haar collega-psycholoog Madeline Heilman (universiteit van New York) ontwikkelden een serie onderzoeken waarin ze dit aantonen. Proefpersonen werd verteld dat ze mochten meedenken over het invullen van een hoge positie bij een staalbedrijf, omdat de huidige CEO (de fictieve Michael dan wel Patricia) moest vertrekken. Een deel van de gro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom stijgt de inflatie opeens weer en hoe kan het dat andere landen daar minder last van hebben?

In Nederland blijven de prijzen maar verder oplopen, terwijl er in omliggende landen wel enige verbetering zichtbaar is. Wat is er aan de hand met de inflatiecijfers?

Afbeelding

Hoe kan goedkope kleding eerlijk zijn? 'Wij proberen zo veel mogelijk schakels in beeld te krijgen'

Kledingketen Zeeman betaalt werknemers in vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije meer dan het minimumloon. Kan goedkope kleding onder fatsoenlijke omstandigheden worden geproduceerd?

Afbeelding

Eindeloos stoplichten taggen en praten met Alexa. Wie zijn de mensen achter ChatGPT?

De opmars van AI leidt tot discussies over banen die verloren zouden gaan, maar er zijn veel banen bijgekomen. Elke dag trainen miljoenen platformwerkers algoritmen die bepalend zijn voor toepassingen als ChatGPT.

Afbeelding

'Bedrijven denken steeds vaker: 'Dan maar een oudere, die is nog goedkoper ook'

Door de personeelstekorten kiezen bedrijven steeds vaker voor een AOW'er. Waar het aantal uitzenduren al jaren daalt, groeit uitzendbureau Actief 65-plus juist. Oprichter Jack Wiebenga is 78 en denkt ook nog niet aan stoppen.

Afbeelding

Terug van weggeweest: driejarige energiecontracten, maar wel met nieuwe voorwaarden

Vanaf 1 juni zullen energiebedrijven voor het eerst sinds ruim een jaar meerjarige, vaste contracten aanbieden. Hoe staat het er momenteel voor op de energiemarkt? En waar moet je als consument op letten?

Afbeelding

Investeringen: zonne-energie haalt olie in

De wereldwijde investeringen in zonne-energie zullen dit jaar voor het eerst de uitgaven aan fossiele brandstoffen overtreffen. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).