Luister naar

Drive-thru en tijdslot: zo werkt het afhalen bij winkels

Achtergrond
Vanaf 10 februari mogen niet-essentiële winkels open voor het afhalen van online bestelde producten. Staan de straten straks vol met wachtende mensen?
Remco Andersen / vk
woensdag 3 februari 2021 om 03:00 aangepast 06:41
De bloemenwinkel mag aan de straat verkopen; vanuit de ingang van de winkel.
De bloemenwinkel mag aan de straat verkopen; vanuit de ingang van de winkel. beeld Marcel van den Bergh
Coronavirus

Den Haag

Action had het dinsdag voor de persconferentie van premier Rutte al tot in de puntjes uitgedokterd. Wegens de restricties op het aantal klanten in de winkel van de keten, stonden er in de maanden van vóór de winkelsluiting lange rijen voor de deur. Intussen heeft Action in andere landen uitgebreid ervaring opgedaan met click & collect, oftewel bestellen en afhalen. Zoals het nu bijvoorbeeld in België gaat, moet het de komende weken ook in Nederland worden.

‘Dat betekent concreet dat op onze website naast een deel van ons assortiment een winkelwagenicoontje verschijnt: die producten kun je aanklikken voor afhalen’, zegt een woordvoerder. In Nederland gaat het in eerste instantie om vijftienhonderd tot tweeduizend van alle achtduizend Action-artikelen. ‘Je klikt aan wat je hebben wilt en kiest een tijdslot van vijf minuten om het op te halen. Dat kan op zijn vroegst de dag erna. Medio volgende week kunnen we beginnen.’

Andere winkels staan eveneens in de startblokken, blijkt uit een rondvraag onder winkelketens. Ikea meldt dat het bedrijf een drive-thru gaat opzetten: de klant bestelt online, krijgt een tijd toegewezen, rijdt naar Ikea, volgt de borden voor het afhalen van goederen, en meldt zijn aanwezigheid via app of website. Een medewerker komt de bestelling naar de auto brengen. Fietsen of lopen naar Ikea kan ook. Een woordvoerder van Hema zegt dat de keten ‘dolblij’ is met de opening voor click & collect. ‘Het is vooral een enorme morele opsteker’, aldus de woordvoerder ‘Er zit weer beweging in en dat geeft perspectief, ook aan onze medewerkers.’

Hema bleef nadat de winkelsluiting op 15 december inging nog één dag open, maar alleen voor essentiële goederen. Dat was toegestaan: winkels die voor minstens 30 procent producten als levensmiddelen en drogisterijartikelen verkochten mochten dat blijven doen. Na verontwaardigde reacties van politici paste het kabinet de regels alsnog aan en ging Hema dicht. Ondanks eerdere aankondigingen zagen Action en Wibra af van plannen om ook deels te openen.

tijdslot

Het tijdslot is een voor de hand liggende methode om klanten te spreiden, hét kernwoord als het gaat om coronamaatregelen in winkels en horeca: spreiden over de tijden. De vijf minuten die Action biedt, lijken krap, maar in België is volgens de woordvoerder gebleken dat het prima werkt.

‘Als iemand te laat is, dan schuift degene na hem door en helpen we de laatkomer weer daarna. Qua rijen weet ik niet precies wat we moeten verwachten, maar mij lijkt dat het weinig zin heeft om een halfuur voor je tijdslot al te komen.’

Gevraagd hoeveel omzet click & collect zal genereren, werpt iedere kenner de handen in de lucht: ook voor de detailhandel is dit een volstrekt unieke situatie. Duidelijk is dat het afhalen bepaald geen vervanging is voor reguliere opening. ABN Amro schrijft in een analyse dat click & collect ‘winkeliers wat financiële ruimte’ geeft tijdens de lockdown. ‘Dit geldt zeker voor de nu gesloten kleding- en schoenwinkels die kampen met de wintervoorraad die over een paar weken niet veel meer waard is. Maar het maakt de enorme omzetverliezen in deze lockdown niet goed.’

Bovendien moeten potentiële klanten de winkelier en diens assortiment wel weten te vinden, online en eventueel via sociale media. Dat is niet voor iedereen even snel en makkelijk te regelen, zeker voor kleinere winkeliers niet. Zelfs een groot bedrijf als Action zegt niet de mogelijkheid te bieden om bestellingen ook online te betalen; dat moet nog altijd in de winkel.

Artikelen te reserveren voor collectie op een specifiek tijdstip is één ding, zegt de woordvoerder van Action, maar een volledig betaalplatform integreren op de website is van een heel andere orde. <                                                

de regels

Klanten bestellen online of telefonisch.

Ze halen hun goederen buiten de winkel op, op een afgesproken tijd. De winkels zelf blijven gesloten.

Per bestelling mag maximaal 1 persoon komen opdagen.

Er zit minimaal 4 uur tussen bestellen en ophalen (‘om funshoppen tegen te gaan’, zei premier Rutte dinsdagavond).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schrapt thuiswerkadvies, maar er zal niet direct een run op automatenkoffie komen

Het kabinet versoepelt het thuiswerkregime. Naar alle waarschijnlijkheid vervalt vanaf volgende week het advies om thuis te werken volledig. Maar gaat het ook leiden tot volle kantoren?

Afbeelding

Nederlanders kijken door pandemie anders naar werk: ‘Corona leerde ons betaald werk te relativeren’

Door corona zijn Nederlanders familie en vrienden belangrijker gaan vinden ten opzichte van betaald werk. De vraag is: is die verandering blijvend of niet?

Afbeelding

FNV en CNV: ‘Overheid moet verplichte coronapas in bedrijven tegengaan’

Vakbonden willen dat de overheid maatregelen neemt tegen werkgevers die coronatoegangsbewijzen eisen van hun werknemers. Volgens het ministerie mag dat inderdaad niet, maar biedt de wet geen mogelijkheid om te handhaven.

Afbeelding

Het is voorbij met de coronasteun. Hoe succesvol zijn de miljarden geweest?

Nooit eerder bemoeide de Nederlandse overheid zich buiten oorlogstijd zo intensief met de economie als het voorbije anderhalf jaar. Vrijdag is het afgelopen met de algemene steunpakketten.

Afbeelding

IMF ziet de kloof tussen arm en rijk groeien. ‘De coronapandemie zal langdurige effecten hebben’

De kloof tussen arme en rijke landen wordt groter in de nasleep van de coronacrisis, constateert het Internationaal Monetair Fonds. Hoofdoorzaak zijn de achterblijvende vaccinaties in arme landen.

Afbeelding

CBS: Onze economie is gekrompen, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen

Door de coronacrisis is voor het eerst in jaren de tevredenheid van Nederlanders met hun leven afgenomen. Daar staan echter positieve ontwikkelingen tegenover, zoals meer vrije tijd en minder stress.