Droom van de paus komt eindelijk uit: naar Japan

<p>Paus Franciscus temidden van een Japanse delegatie in het Vaticaan in 2017.</p> Nieuws

Paus Franciscus temidden van een Japanse delegatie in het Vaticaan in 2017.

| beeld ap / Alessandra Tarantino

Paus Franciscus kondigde aan in 2019 een bezoek aan Japan te willen brengen. Daarmee komt een oude droom uit: hij wilde als jonge jezuïet missionaris in Japan worden, maar dat werd hem wegens zijn zwakke gezondheid door zijn oversten verboden.

'Ik wil jullie graag aankondigen dat ik het plan heb om volgend jaar Japan te bezoeken – laten we hopen dat het mij lukt', zei de paus tegen een Japanse delegatie die vorige week woensdag in het Vaticaan op bezoek was. Het was een zin die niet in de officiële toespraak stond, maar spontaan door de paus werd ingevoegd.

 Als jonge jezuïet droomde Jorge Mario Bergoglio ervan om als missionaris naar Japan te worden gestuurd. Maar zijn gezondheid werd daarvoor te zwak geacht: als tiener had Franciscus grote ademhalingsproblemen en sinds een operatie mist hij een groot deel van één van zijn longen. Reeds vanaf 2014 heeft Shinzo Abe, de Japanse minister-president, paus Franciscus meermaals voor een bezoek uitgenodigd.

 De bezoekende delegatie kwam vanuit de Tensho Kenoh Shisetsu Kenshoukai – een vereniging die culturele en charitatieve activiteiten ontplooit als herinnering aan de eerste missie-activiteiten in Japan door de jezuïeten in 1585.

De 539.000 rooms-katholieken maken slechts 0,36% van de Japanse bevolking uit, die voor 71% boeddhist is, en 15% shintoist. Tegelijkertijd heeft dit kleine percentage jezuïeten een opvallend grote rol in het land van de opgaande zon: de katholieke kerk beheert er 24 ziekenhuizen, 500 kindercrèches, 19 universiteiten. Paus Johannes Paulus II bezocht Japan in 1981.

 Mozambique

 De president van Mozambique brak met het officiële protocol door bij het afscheid van Franciscus tegenover de aanwezige pers te melden dat deze in 2019 een bezoek aan het Afrikaanse land zal brengen. Paus Franciscus grapte er nog snel achteraan: 'Als ik dan nog leef'.

 Beide aankondigingen maken in ieder geval duidelijk dat paus Franciscus er nog niet aan denkt om in de komende maanden als paus te stoppen.<

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?

Nieuws