Waarom volgens schrijver Paul Mason ons humanisme er voor de sier is

Paul Mason: ‘Ik wil helemaal geen voedselbanken, ik wil een situatie waarin deze niet nodig zijn.’ Cultuur
Paul Mason: ‘Ik wil helemaal geen voedselbanken, ik wil een situatie waarin deze niet nodig zijn.’ | beeld Antonio Olmos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De boodschap van Paul Mason aan de arbeidersklasse is ‘Wees niet zo fatalistisch’. Neoliberalisme, techbedrijven en extreemrechtse politiek hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Voor Paul Mason is het echter de drie­koppige vijand van het humanisme, het idee dat de mens een uniek en vrij wezen vormt.

Een chic hotel is niet direct de omgeving waar je Paul Mason (1960) verwacht. Mason is een man van de straat, een journalist die soms met gevaar voor eigen leven volksopstanden in Egypte en Griekenland verslaat. Een columnist die de arbeidersklasse een stem geeft in The Guardian. Het verklaart zijn kledingstijl: een spijkerbroek, met daarboven een wit overhemd waarvan de mouwen zijn opgestroopt. Alsof hij nog eens extra wil benadrukken dat hij niet bij de in maatpakken gestoken elite hoort. Hij volgt voor diverse Engelse media al decennialang de wereldwijde economie.

Zijn voorkeur voor een l …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?