Recensie: Kerk en kunst staan niet langer tegenover elkaar

Willem Zijlstra: Agnus Dei (2005), een opgezet lam op een stapel ND’s, hier tentoongesteld in de Martinikerk in Bolsward. Cultuur
Willem Zijlstra: Agnus Dei (2005), een opgezet lam op een stapel ND’s, hier tentoongesteld in de Martinikerk in Bolsward. | beeld uit besproken boek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

In 2002 verscheen een overzicht van de Nederlandse beeldende kunst tussen 1945 en 1990 met als titel Kunst zonder kerk. Nu verschijnt er een boek dat laat zien dat kerk en kunst wel goed kunnen samengaan. Kunst zonder kerk.

Dat kerk en kunst elkaar niet (langer) bijten, schrijft Joost de Wal, die niet alleen dat boek in 2002 samenstelde, maar nu een boek redigeerde over beeldende kunst in kerken.

Na 1990 is er iets ingrijpend veranderd, zegt hij. Want terwijl grote naoorlogse Nederlandse kunstenaars vroeger niets van kerk en religie moesten weten, staan hun hedendaagse kunstbroeders nu bij wijze van spreken in de rij om iets moois voor een kerk te maken. Gebrandschilderde ramen? Vraag toppers als Marc Mulders, Jan Dibbets of Annemiek Punt.

Vanwaar die verandering? De Wal ziet twee belangrijke oorzaken. Allereerst …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?