Pasen wordt evangelie als je zelf in het verhaal stapt

Tomáš Halík spreekt voor studenten van een katholiek gymnasium in Velehrad, een plaats in de regio Zlín in Tsjechië. Cultuur
Tomáš Halík spreekt voor studenten van een katholiek gymnasium in Velehrad, een plaats in de regio Zlín in Tsjechië. | beeld wikipedia / Vit Lustinec
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Pasen gaat niet over wat er met Jezus’ lichaam gebeurde. Het wordt pas evangelie als je de opstanding verbindt met je eigen leven. ‘Pasen is een onvoltooide revolutie’, zegt Tomáš Halík.

Tomáš Halík was deze week in Nederland. Met zijn boek Geduld met God werd hij hier twee jaar geleden bekend. De Praagse filosoof en priester slaat een brug met de seculiere cultuur. Hij begrijpt de afkeer van religie bij veel mensen; hij herkent hun levensvragen, twijfels en pijn, daar leeft hij zelf ook mee.

Het is de Goede Week. Er wordt niet gevast, als hij op de Tilburgse universiteit twee lezingen houdt en tussendoor een lunch krijgt aangeboden. Er zit wel een journalist bij hem aan tafel – een ongelukje in de planning – die in elk geval voorkomt dat hij ervan kan genieten.

Het gaat vee …
Dit is 5% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?