Miljoen postzegels in het archief

Van de Blauwe Mauritius (1847) zijn er wereldwijd vier ongebruikte exemplaren. Een werd geveild voor 1,2 miljoen euro. De vrouw van de gouverneur in Mauritius liet de zegel maken voor de invitatie voor een gekostumeerd bal. Cultuur
Van de Blauwe Mauritius (1847) zijn er wereldwijd vier ongebruikte exemplaren. Een werd geveild voor 1,2 miljoen euro. De vrouw van de gouverneur in Mauritius liet de zegel maken voor de invitatie voor een gekostumeerd bal. | beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
COMM, het Museum voor Communicatie in Den Haag, schenkt ruim één miljoen postzegels en 200.000 originele ontwerpen aan het Nationaal Archief. Er zitten pareltjes tussen, maar de collectie is vooral interessant voor onderzoekers.

Den Haag

‘Het is de Nachtwacht van de filatelie en een Van Gogh op het gebied van design.’ Filatelist Jeffrey Groeneveld hoeft niet lang na te denken over het belang van de ‘collectie Postwaarden’. De verzameling bevat meer dan één miljoen postzegels uit binnen- en buitenland, plus circa 200.000 originele ontwerpen, waaronder pareltjes van Dutch Design.

Groeneveld, van wie binnenkort een boek verschijnt over Nederland en de overzeese gebiedsdelen in de Tweede Wereldoorlog aan de hand van poststukken, brieven en foto’s, noemt de collectie Postwaarden ‘uniek in de wereld’.

Toch heeft COMM, he …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?