Militairen op je bord

In het Winterpaleis in St.-Petersburg stonden 1034 serviesonderdelen en tafeldecoraties, opgesteld op authentiek gedekte tafels. Dejubileumtentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam geeft een overzicht van de bal- en banketcultuur van de Russische tsaren. |beeld State Hermitage Museum, St Petersburg / Evert Elzinga Cultuur
In het Winterpaleis in St.-Petersburg stonden 1034 serviesonderdelen en tafeldecoraties, opgesteld op authentiek gedekte tafels. Dejubileumtentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam geeft een overzicht van de bal- en banketcultuur van de Russische tsaren. |beeld State Hermitage Museum, St Petersburg / Evert Elzinga

Bij een jubileum hoort een feestje. Museum Hermitage in Amsterdam heeft voor zijn vijfjarig bestaan de tafels gedekt met serviesgoed van de tsaren.

Als je uit eten gaat en meerdere gangen neemt, krijg je die een voor een op een schoon bord geserveerd met dank aan tsarina Catharina de Grote (1729-1796). Zij voerde deze manier van opdienen dineren à la Russe in. Daarvoor werd het Franse serveersysteem gebruikt: alle spijzen werden tegelijk op tafel gezet met als nadeel afgekoelde gerechten, smaken die niet samengaan en enorme verspilling. Op de tentoonstelling Dining with the tsars zijn serviezen uit de tsarentijd te zien en één dat Stalin cadeau kreeg van het Hongaarse volk voor zijn zeventigste verjaardag. Wie vitrines vol borden …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?