De preek van de keukenmeid in het Noord-Brabants Museum

Zelfportret van Albrecht Bouts. Cultuur
Zelfportret van Albrecht Bouts. | beeld noordbrabants museum
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Wat wil de meid op het schilderij van Frans Snyders eigenlijk vertellen? Niet wat je denkt. Hij wilde een protestantse universiteit stichten, in zijn stad Hermannstadt (Sibiu), in Transsylvanië, in het huidige Roemenië. Maar dat bleek in het katholieke Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk een brug te ver. Zijn indrukwekkende kunstcollectie liet de lutherse baron Samuel von Brukenthal (1721-1803) alvast verregaand wetenschappelijk ordenen en beschrijven.

Brukenthal stichtte een van de eerste particuliere musea ter wereld, het eerste publiek toegankelijke museum van Zuidoost-Europa. Na zijn dood – was het een laatste statement? – schonk hij de collectie aan het Luthers Gymnasium in zijn stad. Misschien, oppert de huidige directeur van het Nationaal Museum Brukenthal in Sibiu in de tentoonstellingscatalogus, hoopte Brukenthal dat het gymnasium alsnog zou uitgroeien tot de protestantse universiteit waarvan hij droomde.

Een deel van de Brukenthal-collectie is nu voor het eerst te zien in Nederland. Uitgerekend in misschien wel de meest katholieke …
Dit is 12% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?