Luister naar

Cultuurnieuws: Nieuwe Nederlandse kerkmuziek in Jacobikerk

Nieuws
Roel Sikkema
vrijdag 11 oktober 2019 om 03:00
Cultuurnieuws: Nieuwe Nederlandse kerkmuziek in Jacobikerk
Cultuurnieuws: Nieuwe Nederlandse kerkmuziek in Jacobikerk spoorwegmuseum

Elk jaar wordt in Groningen een Schnitger-festival gehouden. Dit jaar is dat wat groter dan anders, want het is nu driehonderd jaar geleden dat de grote orgelbouwer overleed. Vanaf 16 oktober vinden er in en om Groningen allerlei orgelevenementen plaats, die deels ook op een nieuw publiek zijn gericht. Zoals met ‘Schnitger op Sneakers’ een workshop en performance van Urban House, samen met een van de orgels in de stad. Opmerkelijk is ook een concert van de Drentse zanger Daniël Lohues met Holland Baroque. Maar er is ook een masterclass met organist Arvid Gast uit Lübeck en al eerder, op 12 oktober, een orgelconcours in de Martinikerk. Het volledige programma is te vinden op:

Tijdens de herfstvakantie (18 t/m 22 oktober) is de hal van het Spoorwegmuseum in Utrecht omgetoverd in één groot Chuggington speelparadijs en zijn er allerlei activiteiten rondom de treinen van de tv-serie Chuggington. Kinderen van 2-6 jaar kunnen spelen op een speelkleed, meezingen in een musical en op de foto gaan met hoofdrolspeler Wilson.

Een concert met alleen maar eigentijdse Nederlandse kerkmuziek. Dat is te beleven op 2 november in de Jacobikerk in Utrecht. Er is muziek van onder anderen Wouter van Belle, Hayo Boerema, Kees van Eersel, Toon Hagen, Geerten Liefting, Dick Sanderman en Dirk Zwart. Het concert wordt gepresenteerd met korte toelichtingen en gesprekjes met componisten. Tijdens het concert zal ook een cd worden gepresenteerd met kerkmuziek van Peter Sneep. Vooraf vindt om 16.00 uur een workshop plaats, waarin dirigent Herman Mussche dirigenten en koorzangers en andere belangstellenden laat kennismaken met een keur aan nieuwe Nederlandse kerkmuziek voor cantorij of koor. Meer info en kaarten:

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.

Afbeelding

Gerard Timmer stopt als NOS-directeur na aantijgingen

Gerard Timmer stapt op als algemeen directeur van de NOS. Hij heeft besloten te stoppen na aantijgingen dat hij niets zou hebben gedaan tegen misstanden in zijn tijd als directeur van BNNVARA.

Door haar nieuwe show leer je cabaretière Claudia de Breij een stuk beter kennen.

Claudia de Breij zet aan het denken met voorstelling over buitenbeentjes en paradijsvogels

In haar nieuwe show schetst cabaretière Claudia de Breij zichzelf als fabriek, dealer en junkie tegelijk. Haar drug? Adrenaline. Maar diep vanbinnen is ze een introvert en wilde ze vroeger nooit afwijken van de rest.