Astrid Roemer krijgt P.C. Hooftprijs 2016

Astrid Roemer werd als onderwijzeres ontslagen omdat ze weigerde mee te werken aan een sinterklaasfeest waarbij ook Zwarte Piet aanwezig was. Cultuur
Astrid Roemer werd als onderwijzeres ontslagen omdat ze weigerde mee te werken aan een sinterklaasfeest waarbij ook Zwarte Piet aanwezig was. | beeld Youtube
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De P.C. Hooftprijs 2016 is toegekend aan de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer (68) voor haar complete oeuvre. Dat maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde dinsdag bekend.

Den Haag

Volgens de jury schreef Roemer romans ‘die tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn én complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname’.

Het gaat om een geschiedenis die in Nederland nog tamelijk onbekend is, ‘buiten de steekwoorden “slavernij” en “Decembermoorden”, maar die onlosmakelijk met ons land verbonden is’, aldus de jury.

De in 1947 geboren Roemer werd in Suriname in 1965 op de kweekschool als dichteres ‘ontdekt’. Vijf jaar later verscheen haar eerste poëziebundel, Sasa. Mijn actuele zijn.

In 1975 kwam ze naar Nederland, nad …
Dit is 25% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?