Archeoloog dateert antiek fort, en weet nu waar Emmaüs lag

Luchtopname van de bijbelse tel (heuvel), vermoedelijk de plaats van de oude vesting Kirjat Yearim, ten westen van Jeruzalem. Cultuur
Luchtopname van de bijbelse tel (heuvel), vermoedelijk de plaats van de oude vesting Kirjat Yearim, ten westen van Jeruzalem. | beeld shmunis family foundation excavation
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Minstens drie dorpen claimen het Emmaüs te zijn waar de opgestane Heer voor het eerst het brood brak. Archeoloog Israel Finkelstein ontdekte in een ervan een vestingwal, en weet het nu zeker: dit is de plek.

Kirjat Yearim

Rembrandt, Caravaggio, Titiaan en talloze andere kunstenaars schilderden het tafereel: Jezus, opgestaan uit de dood, die het brood breekt voor de ogen van de twee Emmaüsgangers, die hem op dat moment herkennen en merken dat hij verdwenen is. Maar waar vond het plaats? Waar ligt Emmaüs?

Dat is veel vaker een discussie in de archeologie van Israël: dorpen veranderden in de loop van de eeuwen van naam, waardoor het een hele puzzel is om uit te zoeken waar bijvoorbeeld een bijbelse plaats zich ooit bevond.

Een fort in Kirjat Yearim is de onverwachte sleutel voor de bekende archeol …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?