Over een onbekende keizer die ooit een berucht Game of Thrones-achtig diner gaf voor zijn ergste vijanden

Recensie
In het Rijksmuseum van Oudheden opent vandaag een grootse expositie over een onbekende Romeinse keizer: Domitianus. Een keizer die lang te boek stond als immens slecht, maar over wie historici milder zijn gaan oordelen. ‘We moeten af van een indeling in ‘the good, the bad and the ugly’.’
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
vrijdag 17 december 2021 om 03:29
Reconstructie troonzaal in paleis Domitianus, Rome. © Learning Sites, Inc.
Reconstructie troonzaal in paleis Domitianus, Rome. © Learning Sites, Inc. beeld rijksmuseum van oudheden

Direct in de ontvangstruimte van de nieuwe expositie God op aarde. Keizer Domitianus kijkt een jonge Domitianus (ergens in de twintig, dertig) je indringend aan vanaf een groot scherm. Filmbeelden van een jonge Romeinse keizer die tweeduizend jaar geleden, van 81 tot 96 na Christus, regeerde? Niet echt natuurlijk, het gaat om een artistieke deep fake, gebaseerd op beelden van de keizer die veelvuldig terug te vinden zijn in de expositie. Maar door het filmbeeld word je wél meteen betrokken bij het onderwerp van de tentoonstelling: over deze man hebben we het dus. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rutger Bregman

Rutger Bregman heeft een missie: kom van die bank af en maak werk van je idealen

Wat doe je met de 2.000 werkweken die je tot je beschikking hebt? Ga je voor een riant salaris of geef je gehoor aan morele ambitie? Rutger Bregman roept ons op: maak werk van je idealen!

Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.

Afbeelding

Gerard Timmer stopt als NOS-directeur na aantijgingen

Gerard Timmer stapt op als algemeen directeur van de NOS. Hij heeft besloten te stoppen na aantijgingen dat hij niets zou hebben gedaan tegen misstanden in zijn tijd als directeur van BNNVARA.