Luister naar

Zaterdag op televisie: Wie is er 100 procent gemiddeld?

Recensie
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen verzamelt gemiddelden in Nederland. Aan de muur prijkt het staatsieportret van vorst en vorstin, die juist in alles een uitzondering vormen. Moet daar niet de gemiddelde Nederlander hangen?
redactie nd
zaterdag 27 februari 2021 om 03:00 aangepast 09:26
Als er al een gemiddelde Nederlander bestaat, zou die dan graag openbaar mee willen werken?
Als er al een gemiddelde Nederlander bestaat, zou die dan graag openbaar mee willen werken? beeld ntr

Op zich een intrigerend concept: Albert Klein Haneveld opent de zoektocht naar wie zich in Nederland 100 procent gemiddeld mag noemen. Hij doet dit samen met cameravrouw Marjolijn Heijnen, die hij ook als buitenbeeldse gesprekspartner inzet. Haneveld werkt als tv-producent doorgaans buiten beeld. Omdat deze persoonlijk gemotiveerde zoektocht hem na aan het hart ligt, neemt hij de presentatie deze keer voor eigen rekening. Hij komt over als – excusez le mot – een sjofele ‘nerd’ die wiskunde als de taal van het universum bezingt. Hij gelooft heilig dat het consequent doorgronden van statistiek hem voldoende definiërende kenmerken zal opleveren om de persoon te vinden die daaraan voldoet.

Op zich is die gedachtegang te volgen. De manier waarop Haneveld zijn zoektocht vervolgens aanpakt, tart echter elke vorm van wetenschap. Op basis van enkele gegevens begint hij willekeurig Ikea-bezoekers die in onopvallende, tweedehands auto’s rijden te stalken, in de hoop dat ze in een rijtjeshuis blijken te wonen. Niet echt een methode die de gemiddelde Nederlander als normaal zou omschrijven. Waar Haneveld in gesprek gaat over de meest uiteenlopende onderwerpen, daar maakt hij aan het elementaire element ‘religie’ slechts één woord vuil. Ook gooit hij nogal wat termen door elkaar. Haneveld geeft aan dat er een verschil is tussen gemiddelde, modus en mediaan, maar negeert vervolgens de praktische gevolgen daarvan. Ook gaat hij ervan uit dat het gemiddelde hetzelfde is als normaal, terwijl een norm gebaseerd is op een – verder volledig genegeerde – ethische standaard. Haneveld benoemt het gemiddelde ‘de Nederlandse identiteit’, ‘de reden waarom Nederland zo’n gaaf land is’ en zelfs als ‘voorbeeld voor iedereen’. Dat zijn nogal vergaande aannames die hij nergens verder beargumenteert.

Nogal vroeg in de docu bekruipt je als kijker het gevoel dat de zoektocht ook nog eens zinloos zou kunnen zijn. Als er al een gemiddelde Nederlander bestaat, zou die dan graag openbaar mee willen werken? En in het geval van een bevestigend antwoord, maakt dat deze persoon dan niet tot BN’er en daarmee automatisch niet langer gemiddeld?

Het verbaast niet dat ook Haneveld uiteindelijk tot die conclusie moet komen. De in theorie interessante zoektocht blijkt in de praktijk verwaterd tot een verspilling van tijd, moeite en geld (van het CoBo-fonds).

Op zoek naar de gemiddelde Nederlander, ntr, npo 3, zaterdag 20.15-21.30 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.