Veganistisch koken is een kunst
Gezond en plantaardig koken voor het hele gezin. Ellen Charlotte Marie. Uitg. Lannoo, Tielt 2019. 160 blz. € 25,99.
Veganistisch eten zit in de lift. Het is hip en trendy. ‘En je bent niet langer een nerd als je zegt dat je vegan bent’, schrijft Ellen Charlotte Marie in het voorwoord van Everyday vegan. Toch komt ze nog vaak onwetendheid tegen over haar manier van voedsel bereiden.
Veganistisch leven gaat verder dan vegetarisch. Wie vegan – zoals het kortweg wordt genoemd – kookt, eet helemaal geen dierlijke producten. Dus ook eieren, kaas en melk, maar ook honing vallen af.
Ellen Charlotte Marie is een bekende Vlaamse foodblogster. Ze vertelt in filmpjes hoe ze haar maaltijden bereidt. Ze fotografeert haar recepten zelf. Everyday vegan is haar derde kookboek. Ze had al One healthy kitchen en One healthy family op haar naam staan.
Ellen Charlotte Marie woont in Brugge en is moeder van vier kinderen. Met haar nieuwe boek wil ze opnieuw duidelijk maken dat veganistische recepten geschikt zijn voor het hele gezin. Ik blijf mijn reserves houden. In mijn achterhoofd zit de documentaire van BNNVARA-presentator Milouska Meulens uit 2018. Die had de titel ‘Geen boter, kaas noch eieren’ en maakte duidelijk dat veganistisch koken kan leiden tot een vitamine B12-tekort en dat je er zeker met jonge kinderen mee moet uitkijken. Milouska Meulens leeft zelf vegan en kwam erachter dat ook zij, terwijl ze heel goed op haar voeding lette, een B12-tekort had.
Persoonlijk kook ik nooit bewust vegan. Ik houd van kaas, kook veel met eieren en zuivel en ben gek op honing. Veel van de ingrediënten die in het boek gebruikt worden, staan niet in mijn keukenkastje. Ik besluit voor een recept te gaan waarvoor dat wel geldt en dat ik kan maken met seizoensgroente. Het wordt de spruiten ovenschotel. Die is niet ingewikkeld. Al staat er niet bij vermeld hoe warm de oven moet. Ik gok op 200 graden en dat pakt gelukkig goed uit. Het eindresultaat ziet er mooi uit en smaakt ook nog eens lekker. Ik mis geen vlees of zuivel, maar ik ben dan ook verzot op spruiten en eet ze normaal gerust met slechts een aardappel, roomboter en zout.
Als je wilt, kun je met dit kookboek een paar dagen de voorgestelde suggesties van de schrijfster eten. Alle recepten zijn glutenvrij en bevatten alleen natuurlijke suikers. Er zit zelfs een 'sugar free-challenge' in. De ervaring leert dat je daar veel energieker van kunt worden. Veel recepten zijn 'kidsproof', wat er kortweg op neerkomt dat je geen gemekker aan tafel krijgt. ■
Spruitjes met appel uit de oven
bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
500 gram spruiten
enkele eetlepels olijfolie
zeezout
peper
1 biologische appel
2 eetlepels diksap (appel/zwarte bes of een andere smaak)
2 eetlepels balsamicoazijn
Bereidingswijze
Maak de spruiten schoon en halveer ze.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de spruiten in een ovenschaal en meng ze met de olijfolie, peper en zout.
Bak ze 20 tot 25 minuten in de oven.
Was de appel en snijd die – met schil – in smalle plakjes.
Voeg de plakjes appel halverwege de baktijd toe aan de spruiten en schep de spruiten om.
Meng het diksap met de balsamicoazijn.
Besprenkel de spruiten – als ze gaar zijn – met de diksap-balsamicodressing en dien ze op.