Luister naar

Veganistisch koken is een kunst

Recensie
Everyday vegan
Sophia Geuze Sophia Geuze
woensdag 22 januari 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld terralannoo

Gezond en plantaardig koken voor het hele gezin. Ellen Charlotte Marie. Uitg. Lannoo, Tielt 2019. 160 blz. € 25,99.

Veganistisch eten zit in de lift. Het is hip en trendy. ‘En je bent niet langer een nerd als je zegt dat je vegan bent’, schrijft Ellen Charlotte Marie in het voorwoord van Everyday vegan. Toch komt ze nog vaak onwetendheid tegen over haar manier van voedsel bereiden.

Veganistisch leven gaat verder dan vegetarisch. Wie vegan – zoals het kortweg wordt genoemd – kookt, eet helemaal geen dierlijke producten. Dus ook eieren, kaas en melk, maar ook honing vallen af.

Ellen Charlotte Marie is een bekende Vlaamse foodblogster. Ze vertelt in filmpjes hoe ze haar maaltijden bereidt. Ze fotografeert haar recepten zelf. Everyday vegan is haar derde kookboek. Ze had al One healthy kitchen en One healthy family op haar naam staan.

Ellen Charlotte Marie woont in Brugge en is moeder van vier kinderen. Met haar nieuwe boek wil ze opnieuw duidelijk maken dat veganistische recepten geschikt zijn voor het hele gezin. Ik blijf mijn reserves houden. In mijn achterhoofd zit de documentaire van BNNVARA-presentator Milouska Meulens uit 2018. Die had de titel ‘Geen boter, kaas noch eieren’ en maakte duidelijk dat veganistisch koken kan leiden tot een vitamine B12-tekort en dat je er zeker met jonge kinderen mee moet uitkijken. Milouska Meulens leeft zelf vegan en kwam erachter dat ook zij, terwijl ze heel goed op haar voeding lette, een B12-tekort had.

Persoonlijk kook ik nooit bewust vegan. Ik houd van kaas, kook veel met eieren en zuivel en ben gek op honing. Veel van de ingrediënten die in het boek gebruikt worden, staan niet in mijn keukenkastje. Ik besluit voor een recept te gaan waarvoor dat wel geldt en dat ik kan maken met seizoensgroente. Het wordt de spruiten ovenschotel. Die is niet ingewikkeld. Al staat er niet bij vermeld hoe warm de oven moet. Ik gok op 200 graden en dat pakt gelukkig goed uit. Het eindresultaat ziet er mooi uit en smaakt ook nog eens lekker. Ik mis geen vlees of zuivel, maar ik ben dan ook verzot op spruiten en eet ze normaal gerust met slechts een aardappel, roomboter en zout.

Als je wilt, kun je met dit kookboek een paar dagen de voorgestelde suggesties van de schrijfster eten. Alle recepten zijn glutenvrij en bevatten alleen natuurlijke suikers. Er zit zelfs een 'sugar free-challenge' in. De ervaring leert dat je daar veel energieker van kunt worden. Veel recepten zijn 'kidsproof', wat er kortweg op neerkomt dat je geen gemekker aan tafel krijgt.

Spruitjes met appel uit de oven






bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram spruiten

enkele eetlepels olijfolie

zeezout

peper

1 biologische appel

2 eetlepels diksap (appel/zwarte bes of een andere smaak)

2 eetlepels balsamicoazijn

Bereidingswijze

Maak de spruiten schoon en halveer ze.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de spruiten in een ovenschaal en meng ze met de olijfolie, peper en zout.

Bak ze 20 tot 25 minuten in de oven.

Was de appel en snijd die – met schil – in smalle plakjes.

Voeg de plakjes appel halverwege de baktijd toe aan de spruiten en schep de spruiten om.

Meng het diksap met de balsamicoazijn.

Besprenkel de spruiten – als ze gaar zijn – met de diksap-balsamicodressing en dien ze op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'