Luister naar

GRID 2019: Oude wijn in nieuwe zakken

Recensie
GRID 2019
Joël Nahuis
woensdag 11 december 2019 om 03:00
Afbeelding
Foto: beeld nd

Codemasters, racegame, Xbox One, PS4, PC, officiële prijs: 50 euro 3+

Game: 2/5

Geweld: 0/5

https://www.gridgame.com/


We kennen GRID als een toegankelijke en vermakelijke game voor de wie graag een arcade racegame wil spelen. Het combineerde toegankelijkheid met voldoende uitdaging. Groot pluspunt was altijd de variatie in wagens waarin je kon rondscheuren. In een Indycar op stratencircuit of met een stockcar elkaar van de baan afbeuken. Wilde de speler toch meer hardcore circuit-actie? Het zat er allemaal in.

De combinatie komt niet goed uit de verf in GRID 2019. Alle auto’s uit de verschillende klassen voelen zwaar aan en raken snel in een drift. Als speler heb je in het begin weinig gevoel bij het weggedrag. Daarnaast weet je ook niet goed welke rijstijl je moet hanteren. Voor een gecontroleerde rijstijl zonder driften en botsingen krijg je bonuspunten. Maar je krijgt ook punten voor spectaculair rijgedrag; dicht langs muren rijden, drifts en meer. Beide stijlen voelen niet bevredigend aan. Bij de nette rijstijl heb je weinig gevoel van snelheid. De agressieve manier is lastig omdat er weinig gevoel in de besturing zit.

Een van de nieuwe zakken waarin de oude wijn wordt gegoten is in-game currency. Met punten moet je nieuwe bolides aanschaffen. In het begin heb je slechts een handvol auto’s tot je beschikking. Je moet de carrièremodus door om punten te verdienen. Uiteraard kun je deze ook kopen met echte euro’s. Het verdienen van de punten is gelukkig niet lastig. Er is veel onduidelijk voor wie begint aan GRID 2019. Je moet bijvoorbeeld twee tot drie races doen om een evenement te doorlopen. Oefenen kan tijdens de kwalificatie, maar dat bepaalt ook meteen je startplek in de race. Dat is onlogisch. Gelukkig kun je deze kwalificatie zo vaak doen als je wilt. Een ander punt is dat het doorlopen van de carrièremodus sterk aanvoelt als doorkomen en volhouden, totdat je nieuwe wagens vrijspeelt. Dat komt doordat je telkens weer met dezelfde wagen op dezelfde circuits moet rijden. In GRID 2019 helpt het niet mee dat er aan het begin van elke race hetzelfde overdreven commentaar zit. Dit voelt afgeraffeld aan. Binnen het eerste half uur sloeg de verveling al toe. In vorige edities maakten de grote verscheidenheid aan wagens het de moeite waard om telkens hetzelfde circuit op te gaan.

Een opvallende vernieuwing is dat je jouw teamgenoot kunt opdragen om aan te vallen of te verdedigen en dat zijn punten bij jou worden opgeteld. In de praktijk heb je nauwelijks wat aan je teamgenoot en rijdt hij of zij voor spek en bonen mee.

GRID 2019 doet ook dingen goed: de kunstmatige intelligentie is erg goed. Racen tegen de computergestuurde tegenstanders is een lust voor de racefan. Ze dekken verschillende racelijnen af als je probeert in te halen. Dit voelt heel natuurlijk aan. Je wordt al gauw meegezogen in de drang om degenen voor je te verschalken. Ook kun je een aartsvijand maken als je het te bont maakt. Bots je te hard op een tegenstander en er verschijnt een rode helm bij de naam van de coureur. Deze coureur zal er dan alles aan doen om jou van de baan af te rammen.

Leuk detail zijn de extra uitgebreide stickersets, kleurenschema’s en liveries om jouw scheurijzer een eigen karakter geven.

Onderaan de streep vernieuwt GRID 2019 te weinig en voelt het na een halfuur spelen al repetitief aan. De racefan die bekend is met GRID gaat niet veel nieuws ontdekken. Nog niet eerder GRID gespeeld? Dan ga je zeker wel plezier beleven aan deze game. Wacht wel even met kopen totdat de prijs daalt. GRID is de nieuwprijs niet waard. De game is nu al met korting te koop. ¦

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'