Luister naar

Kerstmenu: Met abrikoos geglaceerde zalmmoot

Nieuws
Koks Estee Strooker en Jan ter Harmsel bedachten samen een kerstmenu. Tot aan Kerst iedere vrijdag een recept. Deze week een hoofdgerecht van Jan: een met abrikoos geglaceerde zalmmoot, geserveerd met rijst, zuidvruchten en amandelen.
Jan ter harmsel
vrijdag 6 december 2013 om 08:58
Kerstmenu: Met abrikoos geglaceerde zalmmoot
Kerstmenu: Met abrikoos geglaceerde zalmmoot

We maken vandaag een hoofdgerecht voor bij het kerstdiner: een met abrikoos geglaceerde zalmmoot, geserveerd met rijst, zuidvruchten en amandelen.

U denkt misschien: alweer zalm, dat serveerden we vorige week ook al als voorgerecht. Ik heb met Estee overlegd over wie een vlees- en wie een vishoofdgerecht zou maken. Over eenzelfde ingrediënt bij het voor- en hoofdgerecht heb ik niet nagedacht. De fotograaf is inmiddels ook al bij me thuis geweest om een paar fotos te schieten, dus ik kon niet gauw iets anders verzinnen. Overigens is de smaak van gerookte zalm en een zalmmoot uit de oven erg verschillend en het is geen straf om zalm te eten!

Door de zalm te glaceren met een laagje abrikozenjam, wordt deze vis nog iets exclusiever. Een heerlijk visgerecht om te eten tijdens de kerstdagen. Smakelijke maaltijd toegewenst.


ingrediënten (voor 4 personen):

4 zalmmoten

1 eetlepel olijfolie

2 eetlepels abrikozenjam

400 gram rijst

2 handen vol amandelen

2 eetlepels gedroogde abrikozen (of zuidvruchten)

100 150 gram (bevroren) doperwten

1 theelepel gedroogde tijm

2 lente-uitjes

peper en zout naar smaak


Verwarm de oven alvast voor op 200 graden Celsius. Indien u bevroren zalmfilets gebruikt moet u deze vooraf ontdooien. Dit kan door ze in een bakje in de koelkast te leggen. Dit voorkomt dat vocht weglekt in de koelkast en is een stuk hygiënischer. Ook kunt u ingevroren (verse) zalmmoten 10-15 minuten in een afgesloten zakje in een bak met koud water leggen voor. Dep de zalmmoten droog. Meng in een bakje de olijfolie en de abrikozenjam. Smeer de boven- en zijkant van de zalm in met het abrikozenmengsel. Zet de zalm 20minuten in de voorverwarmde oven.

Zet ondertussen een waterkoker aan met ruim een liter water. Zet vervolgens een pan op het vuur. Doe hier het gekookte water in en voeg de rijst toe. Breng opnieuw aan dekook. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg tijdens de laatste 4 minuten waarin de rijst kookt ook de doperwten toe en laat deze meekoken. Bepaal afhankelijk van deze gebruiksaanwijzing wanneer u de rijst in de pan doet.

Zet een kleine pan op het vuur en doe daar de amandelen in. Rooster de amandelen kort tot ze licht verkleuren. Let op: dit kan snel gaan en verbrande amandelen smaken niet lekker! Hak de gedroogde abrikozen of zuidvruchten fijn. Snijd de lente-uitjes fijn. Voeg de tijm, geroosterde amandelen, lente-uitjes en kleingesneden abrikozen bij de rijst als deze klaar is. Verdeel de rijst over vier borden. De zalm heeft inmiddels een lekker oranje abrikozenlaagje gekregen. Serveer de zalm boven op de rijst. Ik wens u een heerlijke maaltijd toe.

tip

Als u meerdere gangen gebruikt tijdens het (kerst)diner, kunt u ervoor kiezen om minder rijst te serveren. Met de genoemde hoeveelheden is het voldoende voor een complete maaltijd. Als u goedkope gedroogde vruchten wilt gebruiken, is het ook een optie om rozijnen toe te voegen.


mail

Voor de lezers die een e-mail hebben gestuurd nadat ik vorige keer mijn mailadres had vermeld: hartelijk dank voor jullie input. Ik zal iedereen nog een persoonlijke reactie sturen als u die niet al heeft gekregen. Ik vind het leuk om te lezen hoe jullie de kookrubriek waarderen en welke tips/suggesties/wensen jullie nog hebben. U gaat dit jaar natuurlijk de kerstrecepten uit het Nederlands Dagblad maken, maar ik ben ook benieuwd welk kerstdiner u op de andere kerstdag op tafel zet. Van harte welkom om te reageren op janterharmsel@gmail.com

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'