Kerstmenu: Met abrikoos geglaceerde zalmmoot
We maken vandaag een hoofdgerecht voor bij het kerstdiner: een met abrikoos geglaceerde zalmmoot, geserveerd met rijst, zuidvruchten en amandelen.
U denkt misschien: alweer zalm, dat serveerden we vorige week ook al als voorgerecht. Ik heb met Estee overlegd over wie een vlees- en wie een vishoofdgerecht zou maken. Over eenzelfde ingrediënt bij het voor- en hoofdgerecht heb ik niet nagedacht. De fotograaf is inmiddels ook al bij me thuis geweest om een paar fotos te schieten, dus ik kon niet gauw iets anders verzinnen. Overigens is de smaak van gerookte zalm en een zalmmoot uit de oven erg verschillend en het is geen straf om zalm te eten!
Door de zalm te glaceren met een laagje abrikozenjam, wordt deze vis nog iets exclusiever. Een heerlijk visgerecht om te eten tijdens de kerstdagen. Smakelijke maaltijd toegewenst.
ingrediënten (voor 4 personen):
4 zalmmoten
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels abrikozenjam
400 gram rijst
2 handen vol amandelen
2 eetlepels gedroogde abrikozen (of zuidvruchten)
100 150 gram (bevroren) doperwten
1 theelepel gedroogde tijm
2 lente-uitjes
peper en zout naar smaak
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden Celsius. Indien u bevroren zalmfilets gebruikt moet u deze vooraf ontdooien. Dit kan door ze in een bakje in de koelkast te leggen. Dit voorkomt dat vocht weglekt in de koelkast en is een stuk hygiënischer. Ook kunt u ingevroren (verse) zalmmoten 10-15 minuten in een afgesloten zakje in een bak met koud water leggen voor. Dep de zalmmoten droog. Meng in een bakje de olijfolie en de abrikozenjam. Smeer de boven- en zijkant van de zalm in met het abrikozenmengsel. Zet de zalm 20minuten in de voorverwarmde oven.
Zet ondertussen een waterkoker aan met ruim een liter water. Zet vervolgens een pan op het vuur. Doe hier het gekookte water in en voeg de rijst toe. Breng opnieuw aan dekook. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg tijdens de laatste 4 minuten waarin de rijst kookt ook de doperwten toe en laat deze meekoken. Bepaal afhankelijk van deze gebruiksaanwijzing wanneer u de rijst in de pan doet.
Zet een kleine pan op het vuur en doe daar de amandelen in. Rooster de amandelen kort tot ze licht verkleuren. Let op: dit kan snel gaan en verbrande amandelen smaken niet lekker! Hak de gedroogde abrikozen of zuidvruchten fijn. Snijd de lente-uitjes fijn. Voeg de tijm, geroosterde amandelen, lente-uitjes en kleingesneden abrikozen bij de rijst als deze klaar is. Verdeel de rijst over vier borden. De zalm heeft inmiddels een lekker oranje abrikozenlaagje gekregen. Serveer de zalm boven op de rijst. Ik wens u een heerlijke maaltijd toe.
tip
Als u meerdere gangen gebruikt tijdens het (kerst)diner, kunt u ervoor kiezen om minder rijst te serveren. Met de genoemde hoeveelheden is het voldoende voor een complete maaltijd. Als u goedkope gedroogde vruchten wilt gebruiken, is het ook een optie om rozijnen toe te voegen.
Voor de lezers die een e-mail hebben gestuurd nadat ik vorige keer mijn mailadres had vermeld: hartelijk dank voor jullie input. Ik zal iedereen nog een persoonlijke reactie sturen als u die niet al heeft gekregen. Ik vind het leuk om te lezen hoe jullie de kookrubriek waarderen en welke tips/suggesties/wensen jullie nog hebben. U gaat dit jaar natuurlijk de kerstrecepten uit het Nederlands Dagblad maken, maar ik ben ook benieuwd welk kerstdiner u op de andere kerstdag op tafel zet. Van harte welkom om te reageren op janterharmsel@gmail.com