U mag niet ziek worden

Vieze vaatdoekjes bedreigen de volksgezondheid: met die alarmerende tijding buitelde het kabinet de nieuwe werkweek binnen.

Kennelijk was er een afspraak gemaakt met de publieke omroep over deze primeur, want al vanaf 5.00 uur maandagochtend werd in alle nieuwsbulletins een vooraf opgenomen quote herhaald, waarmee minister Schippers licht paniekerig het volk toesprak. De boodschap is dat we allemaal de verantwoordelijkheid hebben om niet ziek te worden van eten! Tweeduizend mensen per dag die ziek worden van een voedselinfectie! Dat moeten wij keren en daarom zijn wij deze campagne gestart!

Tweeduizend voedselvergiftigingen per dag: de minister bracht het als een ontstellend cijfer, en zo komt het ook aan. Totdat je het afzet tegen een bevolkingsomvang van ruim 16.950.000 Nederlanders. Want dat betekent dat iedereen gemiddeld om de 8475 dagen, eens in de 23 jaar dus, ziek wordt van een maaltijd. En dan gaat het echt zelden over levensbedreigende situaties. Dodelijke gevallen van voedselvergiftiging, zoals recent twaalf in Denemarken (door besmette worst) en in 2012 vier in Nederland (door salmonellahoudende zalm), komen niet door een vies vaatdoekje maar door fouten in het productieproces. Dat staat los van huishoudelijke reinheid; het valt onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid niet ziek te worden. Met die wij-allemaal-boodschap dekt Schippers zich bij voorbaat in tegen het verwijt van betutteling, dat liberalen voor in de mond ligt als ze zelf niet regeren. Deze VVD-minister wijst medeburgers slechts op hun individuele verantwoordelijkheid. Maar wel met een ondertoon: wie te veel bacteriën inneemt, veroorzaakt zelf een zieke te veel. Daar klinkt de aansprakelijkheid voor zorgkosten en arbeidsverzuim haast in door. Je berokkent je werkgever schade, als je een dagje loopt te spugen omdat het aanrecht niet smetvrij of de koelkast te warm was.

Schippers heeft het over een informatiecampagne. Maar sinds alle leerlingen in het voortgezet onderwijs het vak Verzorging genieten, krijgt iedereen les over vaatdoekjes, koelkasten en snijplanken. Met de deskundigheid van nieuwe generaties zit het dus wel snor. Een goede docent echter vertelt daarnaast ook wat wel de hygiëneparadox genoemd wordt, simpeler bekend als de regel een beetje vies is gezond: kinderen die in een al te grondig ontsmette omgeving werden grootgebracht, zijn vatbaarder voor aandoeningen die met het immuunsysteem te maken hebben. En nog iets: pogingen om het huis voortdurend te desinfecteren, gaan dikwijls gepaard met een onmatig en ongezond gebruik van chloor en andere antiseptica.

Enfin, er zitten prima aanbevelingen in de campagne Ziekmakers zie je niet. Maar zon ministerieel bevel om streng te zijn op de bacteriën, klinkt toch wat vreemd uit de mond van een overheid die over bijvoorbeeld fijnstofnormen voor het verkeer niet al te moeilijk wil doen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?