10 oktober 2013 om 09:01
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Het is er boos

Dit is het land waar grote mensen wonen, dichtte Annie M.G. Schmidt in 1950 aan een klein meisje. Je hoeft er nog niet in: het is er boos / Er zijn geen feeën meer, er zijn hormonen, / en altijd is er weer wat anders loos.

In zon eenvoudig, klassiek versje echoot subtiel de gruwelijke werkelijkheid dat jonge, ontluikende vrouwen altijd en overal een prooi zijn geweest. Dat was al zo in de dagen van de nomaden Jakob en Lea, wier dochter Dina er argeloos op uit ging om de meisjes van het land te bezoeken maar helaas bij de Chiwwiet Sichem in het vizier kwam. Het is vandaag zo, overal in de wereld waar oorlog en strijd woedt en waar seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes doelbewust gebruikt wordt om de grootst mogelijke pijn, vernedering en demoralisatie te veroorzaken. En het kan vanavond gebeuren in de slaapkamer waar een onzeker pubermeisje via het spannende spoor van een chatbox op zoek gaat naar aandacht en intimiteit en zonder het te beseffen contact legt met een predator die haar eerst digitaal defloreert en later ook fysiek onteert.

huiveringwekkend

Het is een schokkende zedenzaak die gisteren openbaar werd. Na Robert M. en Benno L. is er weer een huiveringwekkende naam-initiaalcombinatie toegevoegd aan ons nationale ellendebesef: Frank R., de man uit Cuijk. Schokkend in zn omvang: zon driehonderd meisjes zijn volgens de politie door de man verleid om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. En zo mogelijk nog schokkender in zn werkwijze, met niets anders dan woorden als wapen en klapnet. Klaarblijkelijk kan een man van middelbare leeftijd zich in internettaal zó voordoen dat jonge meisjes zich laten manipuleren om stap voor stap een kerker van schaamte en eenzaamheid binnen te gaan. Geraffineerd leidt de digitale kinderlokker elk van zijn prooien in een val van leugens en bedrog, waaruit ze niet durven roepen of vluchten naar ouders, vertrouwelingen of politie. Pas toen in mei een twaalfjarig meisje uit Middelstum verdween en niet meer thuis kwam, kwamen agenten de man op het spoor die haar al lange tijd virtueel aan het ouderlijk toezicht onttrok en haar inmiddels ook irl (in real life) bleek te hebben misbruikt.

imponerend

Terugkijkend was het wel duidelijk dat de justitie in Noord-Nederland al maanden bezig was met een imponerend grooming-dossier. In mei bijvoorbeeld ging het noordelijk politiekorps de regio in met een theatervoorstelling, Iets dat niemand weet, over de gevaren van internet. Wekelijks vragen agenten in het noorden via sociale media aandacht voor websites die uitleggen wat grooming is en hoe je je eraan kunt onttrekken. De dreun die de zaak Frank R. nu publicitair veroorzaakt, zal er hopelijk toe leiden dat ouders en (potentiële) slachtoffers doorkrijgen wat er dreigt, of mogelijk al gaande is, tijdens die eenzame en ongecontroleerde uren achter de webcam. Het afschaffen of onklaar maken daarvan is overigens een eenvoudige preventiemaatregel.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.