7 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

Grenzen voorbij

Succes op basis van vele tientallen embryo’s die ‘uit elkaar zijn gehaald’ en geanalyseerd. Dat is in een korte zin al wat er wringt aan de medische doorbraak waarover het blad Nature afgelopen week publiceerde. Het bleek mogelijk, via het repareren van een defect deel van het DNA van een menselijk embryo, een erfelijke hartafwijking te voorkomen.

Het is een techniek met een grote belofte. Want er zijn ruim tienduizend erfelijke aandoeningen die door maar één gen worden veroorzaakt. Miljoenen mensen hebben met deze aandoeningen te kampen, benadrukken de wetenschappers. De behandelingen die er nu zijn, lossen de genetische oorzaak van de afwijking niet op. Deze nieuwe techniek belooft dat wel te doen.

Er is niets verkeerds aan operaties aan een ongeboren kind waarbij een hartprobleem is geconstateerd. Of dat nu met een scalpel plaatsvindt of via het injecteren van een gerepareerd gen in een vroeg stadium, maakt geen principieel verschil. Het genezen van mensen is immers de roeping van artsen en het verder ontwikkelen van verfijnde technieken is een afgeleide daarvan.

Maar de hele wereld zou verontwaardigd reageren wanneer foetussen van zes of acht maanden oud zouden worden ‘geoogst’ om een nieuwe operatietechniek op te testen. Toch is dat precies wat er met tientallen menselijke embryo’s in hun eerste ontwikkelingsstadium is gebeurd. Bovendien zijn speciaal daarvoor bij elkaar ruim honderd klonen en via reageerbuisbevruchting verkregen embryo’s ‘geproduceerd’, zoals de wetenschappers het omschrijven. Niet alleen is met deze techniek een medische grens doorbroken; hier zijn ook ethische grenzen gepasseerd.

Het ongemakkelijke gevoel dat deze ontwikkeling oproept, komt ook door de enorme snelheid van de ontwikkelingen van nieuwe genetische technieken. Ethische rapporten en beleidsstukken die gebaseerd zijn op een of twee jaar aan onderzoek en discussies, als dat van Amerikaanse vereniging voor menselijke genetica (ASHG), zijn al verouderd bij publicatie. Wetgeving wordt omzeild door internationale samenwerking of concurrentie, waarbij een land als China al een grote rol heeft gespeeld. Menselijk leven in zijn prilste vorm wordt met technische namen van zijn wezenlijke karakter ontdaan. Voor God als Schepper is in dit soort studies geen plaats.

Dat is het diepe gemis tussen al die ingewikkelde medische termen en technieken: het respect voor de mens als een unieke schepping, een kunstwerk met auteursrecht. Een wetenschap die het zicht daarop is verloren, kent en erkent uiteindelijk geen grenzen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.