18 april 2017 om 03:00
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

Erdogan moet nu matigen

Het referendum in Turkije resulteerde in een nipte overwinning voor president Recep Tayyip Erdogan. Ja (‘evet’) stemde 51,4 procent van de Turken. Nee (‘hayir’) was de mening van 48,6 procent van de kiezers. De opkomst lag erg hoog, op ruim 85 procent, volgens de cijfers van het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Het referendum geeft de president veel meer en het parlement minder macht; de functie van premier verdwijnt zelfs. De in 2004 afgeschafte doodstraf kan worden heringevoerd na een apart referendum.

Vrij en eerlijk was het referendum niet. Er was agressie en intimidatie bij stemlokalen. Er was beperkte of geen toegang voor waarnemers of vertegenwoordigers van de oppositie. Helemaal fout waren de uitslagen ook niet. Erdogan moest velen dat de grote steden in meerderheid tegen stemden. Zijn ruime meerderheid bij de exit polls werd, naarmate het tellen van de stemmen vorderde, een krappe. En de officiële uitslag komt pas over tien dagen.

Veel mensen buiten de grote steden, grote groepen moslims, vrouwen die gesluierd maar wel geëmancipeerd wensen te leven, stemden voor. De krappe overwinning van Erdogan is dus niet alleen een kwestie van hardhandig masseren geweest, maar ook de wraak van stemmers die in het seculiere, stedelijke Turkije nog niet echt werden gehoord. Een andere kanttekening: als het een krap ‘nee’ was geworden, had misschien wel de democratie gezegevierd, maar waren daarmee bepaald niet de problemen opgelost. Erdogan had zich als zittend staatshoofd niet neergelegd bij de uitslag en misschien wel per decreet nieuwe bevoegdheden ingevoerd of die laten bekrachtigen door het parlement, waar zijn AKP nog steeds de meerderheid heeft. Aanslagen zouden dan denkbaar zijn en een burgeroorlog niet denkbeeldig.

Het komt er nu op aan dat Erdogan zich in toom houdt. Het is van belang de ‘nee’-stemmers te betrekken bij het landsbestuur. Erdogan zal moeten inzetten op een gematigde soennitische islam, zijn toon jegens de aanhangers van Gülen moeten temperen en het lot moeten verlichten van de 45.000 gevangen en 150.000 ontslagen mensen die de coup van 15 juli vorig jaar en de noodtoestand erna hebben opgeleverd. Hij moet ook de vreedzame Koerden paaien, kan misschien met Rusland een nieuwe alliantie tegen ISIS opzetten en tot een vergelijk komen met Assad, de Syrische president van wie nu wordt aangenomen dat hij zal aanblijven.

Dat is een volle agenda, voor een man die veel op zijn kerfstok heeft en zijn leven lang nu juist het temperen nooit leerde. Komt de doodstraf inderdaad terug, dan is een Turks EU-lidmaatschap verder weg dan ooit.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.

Afbeelding

Haatroepertjes in de klas zijn nog jong. Maar dit is het eerste wat ze moeten leren

Er gaat iets verkeerd, wanneer een Joodse man niet rustig boodschappen kan doen, of als een concert wordt verstoord. ‘Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu’, klonk het in de Tweede Kamer. Maar hoe?