Een mensenoffer

Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het was een bizarre tegenstelling – de beelden van de feestelijke opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem en de zwarte rook, met daardoorheen de witte strepen van traangasgranaten bij het hek langs de Gazastrook. En het werkte: de aandacht in de westerse media wordt vrijwel volledig beheerst door de vreselijke prijs aan mensenlevens. De Washington Post vatte het algemene gevoelen weer in deze openingszin: ‘Dodental stijgt tot ruim vijftig Palestijnen in protesten bij Gaza die zijn aangewakkerd door de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.’

Maar die zin geeft een cruciale denkfout weer. Het was inderdaad misschien tactisch niet de meest geschikte dag om de ambassade te openen, hoe symbolisch deze dag ook voor zowel de VS als Israël was. Maar het waren niet de Amerikaanse of de Israëlische regering die de betogers richting hun dood stuurden, langs die in zwarte bandenrook gehulde grens.

De doden waren een mensenoffer van Hamas aan de eigen ideologie van haat en dood. De verklaring van Hamas getuigt daarvan. Niet alleen weet het dat Israël de grenzen zal verdedigen – wat kan van de Israëlische regering ook anders worden verwacht? Maar het roept in tegenstelling tot eerdere ontkenningen het Palestijnse volk ook op ‘deel te nemen in de mars over de grenzen van het historische Palestina’, zelfs al kunnen ze daarbij een kogel verwachten. Hamas onderstreept in deze verklaring tot driemaal toe het principiële onderscheid: het zal geen enkel vredesakkoord of initiatief daartoe aanvaarden.

De terreurbeweging heeft het eerste doel al bereikt: de feestelijkheden in Jeruzalem staan in het licht van dood en conflict. Wie luistert er nog naar de verklaring van president Donald Trump dat hij wil werken aan een vredesakkoord – en wie herinnert zich dat hij eerder nadrukkelijk sprak over West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël en niet heel Jeruzalem, zoals zijn voorganger Barack Obama en het Amerikaanse Congres?

Met een perverse vijand als Hamas hadden Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zorgvuldiger moeten nadenken over het gevolg dat de opening van de ambassade zou hebben. Want naast het misdadige spel van Hamas ten koste van zoveel levens is ook de vrede de nekslag toegebracht. De Palestijnse Nationale Raad heeft aangekondigd dat door de Amerikaanse stap de eerder getekende akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit niet langer geldig zijn. Daarmee is de basis voor een vredesproces weg.

Het was een mooi feest in de Amerikaanse ambassade, maandag. Maar de prijs daarvoor is wel erg hoog. En het ergste komt nog, valt te vrezen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?