21 oktober 2019 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Commentaar: Zo splijt verdeeldheid

Dit had een opgewekt commentaar moeten worden, ter afsluiting van de brexitsaga. Een artikel waarin zou staan dat de Britten in 2016 besloten om uit de Europese Unie te stappen. Een verhaal ook waarin kort zou worden gememoreerd hoe Britse politici zo erg ruzieden, dat ze hun land bijna onbestuurbaar maakten. Daarna zou een korte uiteenzetting volgen over de vertrouwensbreuk tussen kiezers en afgevaardigden. En hoe twee premiers waren gesneuveld. En dat de vertrekdatum een paar keer werd opgeschoven, omdat een ordentelijk vertrek uit de EU zo lastig bleek.

Maar uiteindelijk is alles goed gekomen, zou de conclusie zijn geweest. Mede met dank aan de EU, die toch nog concessies had gedaan. Want ook de EU is gebaat bij een fatsoenlijke brexit.

Helaas, al vóór de start van het beoogde finale brexitdebat werden zaterdag de contouren van weer een debacle zichtbaar. Premier Boris Johnson had buiten een zelf gecreëerde vijand gerekend, het voormalige conservatieve partijlid Oliver Letwin. De parlementariër, vorige maand door Johnson uit de partij gezet, wilde extra garanties voor een net vertrek uit de EU. Goed idee, vond een meerderheid in het Lagerhuis. En weer voegde de premier een verloren stemming aan zijn palmares toe.

Een verlies dat hij zichzelf mag verwijten. Johnson kon zaterdag niet overtuigend duidelijk maken, waarom de 650 afgevaardigden zich achter zijn brexitakkoord moesten scharen. Een overeenkomst die zoveel lijkt op wat zijn voorgangster een jaar geleden sloot, dat Johnson zelf tegen zou hebben gestemd als hij geen premier was geweest.

Diverse malen herhaalde de regeringsleider tijdens het debat, waarom instemmen met zijn akkoord zo goed zou zijn: het zou de eenheid in het Verenigd Koninkrijk herstellen.

De premier moet geweten hebben dat hij onzin sprak. Terwijl hij in het Lagerhuis zijn akkoord verdedigde, demonstreerden buiten honderdduizenden landgenoten juist tegen de overeenkomst. Zij illustreerden zo de diepe verdeeldheid over het vertrek, een controverse die Britse gezinnen, collega’s en kerken splijt. Die polarisatie werd al duidelijk bij de uitkomst van het EU-referendum in 2016 (51,9 tegen 48,1 procent) en peilingen tonen aan dat deze zeker niet is verminderd.

De Britten kozen in 2016 voor ‘taking back control’ (‘de controle weer in handen nemen’). In werkelijkheid heeft verdeeldheid hen in de greep genomen. Dat belooft niets goeds als straks de gevolgen van de daadwerkelijke brexit in jarenlange onderhandelingen, met onder meer de EU, vorm moeten krijgen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.